От х:

Днес в x:

Протестиращите работници от ОЦК Кърджали блокираха път

Протестиращите работници от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК)-Кърджали блокираха от 9.00 до 9.30 часа един от изходите на града към Хасково, който минава пред завода. Решението на металурзите бе спонтанно. На мястото имаше засилено полицейско присъствие, предаде БТА.

Първоначално металурзите обмисляха вариант да блокират възлови кръстовища в града заедно със семействата си. След половинчасовата блокада днес, те решиха, че утре ще удължат гражданското неподчинение на един час и то ще се състои от 9,30 до 10,30 часа на същото място, предаде БНР.
Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, инициативният комитет на протеста обмисля провеждането на други синдикално-граждански действия.

Според синдикатите, собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството.

"Положението в Кърджали е по-тежко дори и това в Мадан", коментира пред БНР Иванка Караколева от КНСБ, която припомни, че протестът е започнал официално от 1 март. Има по три-четири заплати забавяне, разделено е предприятието на шест-седем части. По различно време отделни цехове получават заплати. Смятам, че това в едно предприятие трябва да го има по някакъв начин и тук може да бъде притиснат, защото съвсем несериозно ми звучи г-н Дянков да каже, че ако той до петък не плати - в понеделник ще му бъде пратена пълна данъчна ревизия. Аз искам да бъде направена такава ревизия, би трябвало тя да бъде регулярна – има и други начини той да бъде притиснат, защото той е обвързан. Ние не знаем сумата от 1,145 млн. лв. дали всъщност е реалната сума, която се дължи за заплатите", добави тя.

Според Караколева без намесата на държавата въпросът в Кърджали няма да бъде решен, както стана и в Мадан, където след съдействието на премиера Бойко Борисов започна изплащането на заплатите.

Вчера Борисов заяви, че днес правителството ще се "занимава" с ОЦК. "Това е заради раздържавяването, което беше направено в България, но ще се справим", увери той.
Около обяд се очаква новият министър на икономиката Делян Добрев да се срещне с банките кредиторки на ОЦК.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пък ще пристигне в ОЦК-Кърджали за среща с ръководството и с работниците заради неизплатени с месеци заплати.

"Ситуацията в ОЦК обаче е много по-сложна за разрешаване, защото не става дума за концесия, както е в „Горубсо", коментира пред "Фокус" вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Той обясни, че Валентин Захариев е закупил ОЦК след 100 % приватизация.

Също днес новият собственик на "Горубсо" Николай Вълканов ще влезе формално във владение на мините. Това ще стане с прехвърляне на акциите на дружеството. Добрев заяви, че още през днешния ден ще започне снабдяването на работниците с необходимото за безопасен труд.


"Разговарял съм с новите собственици. Техните намерения са да снабдят работниците с всичко необходимо за безопасни и здравословни условия на труд и да подобрят общите условия в дружеството. В момента, в които направят това, министър Тотю Младенов ни гарантира, че ще бъде вдигната забраната за работа в дружеството. Това ще се случи може би към сряда и те веднага могат да започнат да работят", увери той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини