От х:

Днес в x:

С 9% дял аграрният сектор е с важно значение за икономиката на Хасковска област

    Аграрният отрасъл в Хасковска област е с дял от около 9 % от общата брутна добавена стойност за 2018 г. и е с важно значение за икономиката на региона. Това заяви пред фермерите от Хасковско заместник-министърът на земеделието, горите и храните д-р Янко Иванов по време на ежегодната среща, на която експертите разясняват на производителите в цялата страна общата селскостопанска политика на ЕС в довършителния настоящ период и бъдещите финансови механизми.

    Над 60 % от ползваната земя в Хасковска област е обработваема,  около 1/3 от площите са постоянно затревени, посочи още заместник-министърът. Терените, които са със зърнени и маслодайни култури са 77 % от обработваемите през 2019 г., основно са засадени със слънчоглед и пшеница.

    Освен производството на основни зърнени и маслодайни култури, сериозно е застъпено в областта и отглеждането на трайни насаждения-зеленчуци, памук и тютюн. През 2019 г. в областта са около 10 % от площите със зеленчуци в цялата страна. Зеленчуковите градини са се увеличили с три пъти и половина в сравнение с началото на настоящия програмен период през 2016 година, посочи още зам.-министър Иванов. Той отбеляза, че в Хасковска област са и 8 % от трайните насаждения у нас-лозя и технически култури.

    В Хасковска област са над 38% от всички заявени за подпомагане площи с памук в страната, близо 38 % от заявените площи с пъпеши, 20 % от тези с тютюн и над 17 % от тези с винени лозя и дини.

    В сферата на животновъдството: в региона се отглеждат 8 % от биволите в страната, около 8 % от козите, близо 7 % от говедата, 6 % от овцете и 4 % от пчелните семейства. От 2014 г насам се наблюдава значителен ръст на отглежданите в областта биволи, като  повишението е с 66 %.

    „ Сега сме във важен преходен период. След него - от 2021 до 2027 г. започва новият програмен период, в който ще се случат промени, но преговорите по тях все още не са завършили на ниво обсъждане между държавите- членки на Европейския съюз. България е изпратила най-добрите си експерти за преговорите, които да отстояват нашите интереси.“, посочи заместник-министърът пред фермерите на срещата. На нея експертите разясниха на стопаните как ще протекат до края на програмния период всички поети задачи и условията за кандидатстване при предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г., и за новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“ и новостите в кампанията за Директни плащания 2020.

    Заместник-министър Иванов информира стопаните и за предстоящото тази година преброяване на на земеделските стопанства. То ще се извърши основно онлайн във времето от 1 до 18 септември. Фермерите, които ползват интернет ще могат да въведат информацията си в електронния въпросник на МЗХГ. От 19 септември до 19 декември анкетьори ще посетят останалите земеделски производители и ще съберат инфорамация и за тях.

    Карсимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ши
      шикълкоберач
      6 0
      13:01, 12 фев 2020
      иксперти за преговориту-къде сте го учили тоз свещен,български език,драга ми Красимира?
    • 2
      !!
      !!!
      5 -1
      13:28, 12 фев 2020
      Статията е написана много неграмотно.
    • 3
      Ам
      Американски КурКосмат
      0 -1
      00:15, 13 фев 2020
      А Областната и Общинската Администрация е на 100% съставена от кочове , уфце и просто говеда :))
      ....
      Те затуй Областната е Ветеринарка :)))
    • 4
      Ха
      Хасковлията
      2 0
      11:32, 13 фев 2020
      Сега ли се сетихте за агро-секторът?
      След като унищожихме всичко възможно?
      Колко дребен рогат добитък има в областта?
      Колко едър рогат добитък има? Или всичко трябва да внасяме от америка - и месо и млеко?
      Колко декара тютюн се гледа сега?
      Само да ви кажа, че това с конференции няма да стане.
      Народът го е казал - Земята не иска политика , иска мотика!!!
    • 5
      Изнесените(представените) данни, цифри, анализ(не се прави такъв от 10 години в МЗХГ, а от 30 не се прави в нито един сектор в България) са НЕВЕРНИ. Тези служители лъжат, като целта е да се крадат както национални така и европейски средства.
      Нека да отг. на няколко въпроса.
      1.Какво стана с къщите за гости?
      2.Кои са "калинките" назначени по места?
      3.Конфликта на интереси с който работят 98% от служителите по места?
      4.Как ще се спре теча на инф. който е от години? В сравнение с това което стана с НАП, в земеделието масово се узаконяват фалшиви докумнети за лица които са близки до "власт" имащите!
      5. Нагласените търгове, кога ще се спре с тях?
      6. Извършването на поръчкови проверки (ДФЗ,МЗХГ....) Има "земеделци които могат да си поръчат във всеки един момент каквито проверки смятат че са им необходими с посочен от тях резултат за да получат това което са сметнали че трябва!
      и мнг. други.
      Кога "уважаемите" г-да от София ще кажат стоп на всички които се занимават с политика да са назначени на хранилка в администрацията. Имат ли смелостта стискали им? Колко служители на земеделското министерство са общиниски съветници след последните избори?
      БАБХ е една от най-безпринципните структури, която активно участва в унищожаването на БГ земеделие(то вече няма такова). Регулярното унищожаване на огромни прицеферми с цел източване на ДДС( след което МЗХГ подпомага тези хора) Какво е ?
      Унищожиха овцевъдите и всички други хора които се занимават със селскостопанство.
      Що за безсрамно отношение е това и ще се изнасят данни от преди години!
      Направете сравнение между ..........
      СРАМОТА!
    • 6
      Ха
      Хас.нейтн
      0 0
      11:59, 13 фев 2020
      Хасково.нет- налагате цензура. Жалко поведение. Не може да се очаква нищо друго от жалки същества които са обречени на мизерия!
    Последни новини