От х:

Днес в x:

БСП: И без Порожанов ще се плати на земеделците

Няма риск от спиране на дейността на Държавния фонд "Земеделие" и от блокиране на плащания след подадената вчера оставка на Румен Порожанов.

Това коментира пред БНР Светла Бъчварова – бивш заместник-министър на земеделието и доскорошен член на земеделската комисия от БСП в парламента.

Порожанов подаде оставка, след като му беше поискана от служебния министър Христо Бозуков, с условието това да стане до 1 час. Оставката обаче все още не е приета, тъй като няма УС на фонда, който се състои от зам.-министри, които пък още не са назначени. 

В същото време земеделци чакат от фонда близо 700 млн. лв. в близките дни.

"Погледнато технически няма никакъв проблем да се изплащат средствата регулярно, така както са предвидени. Може би ще има оттук нататък някаква такава – конфузна ситуация, свързана с обработката на новите проекти, особено тези, които земеделските производители подаваха през месец декември. Това изисква да се спазват графиците и изискванията за разглеждане на проекти", каза Бъчварова. 

Според бившия депутат това е една огромна администрация, която не би следвало да приемаме, че ще бъде зависима от промени, които са се случили в ръководството на фонда, защото си има определени длъжностни характеристики и правила за работа. 

Според нея е било създадено напрежение между Министерството на земеделието и храните и Фонд "Земеделие", от което потърпевши са станали общините. Наложени са били рестрикции и допълнителни условия, в резултат на което е ограничена възможността да бъдат финансирани много проекти. 

Бъчварова изтъкна, че възраженията по класирането и финансирането трябва да бъдат разгледани в спешен порядък.

"Моят апел към министъра на земеделието е всички преписки – а има такива от година, година и половина, възражения, да бъдат разгледани в много ускорен порядък, защото има достатъчно административен капацитет в министерството, има комисии, които да си свършат работата и бенефициентите да получат отговора, който очакват, независимо в каква посока - и оттук нататък да вземат решения", каза представителят на БСП. 

До дни трябва да бъдат изплатени над 700 млн. лв. директни плащания на земеделците. Най-голямата част от парите са по т.нар. "зелени плащания". За тях са отделени близо 465 млн. лв., с които се допълва субсидията на производителите, покрили определени екоизисквания. 109 млн. лв. са предназначени за преразпределително плащане, което дава добавка за първите 300 декара, заявени за подпомагане.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини