От х:

Днес в x:

70 данъчни и техни близки подмениха лични документи в НАП

    Близо 70 служители на НАП в Хасково и техни близки подадоха заявки за групова подмяна на лични документи. Заявките им бяха приети на място в държавната институция от мобилен екип на сектор "Български документи за самоличност" към МВР-Хасково. Представителите на полицейското звено носиха и техника, с която правиха снимки на гражданите, предварително подали заявка за подмяна на лични карти, задгранични паспорти и шофьорски книжки. Беше осигурен и постерминал за заплащане без такса.

    Мобилната услуга на МВР бе приета радушно от данъчните. "Услугата спестява време и не е необходимо служителите да бъдат освобождавани от работа, за да отидат до Паспортна служба", коментира говорителят на НАП-Хасково Божана Илиева. Тя допълни, че на някои от колегите й личните им документи изтичат в края на годината, но заради ефективната услуга, са решили да си ги подменят предсрочно.

    Началникът на сектор БДС Снежана Митошева заяви, че са получили общо 12 заявки за групова подмяна на лични документи от фирми, институции, училища, кметства в села. Вече са обслужени 6 от заявките, а останалите 6 ще бъдат обслужени по график. Митошева заяви, че през март тази година предстои да заработи нов вид организация в полицейските участъци в Минерални бани, Стамболово, Симеоновград, Любимец, където по предварително обявен график жителите ще могат също да подменят лични документи на място, което ще спести ходенето до общинския или областния център.

    От Паспортна служба заявиха, че през 2020 г. изтичат около 90 000 лични документа на хора от Хасковска област. Очаква се обаче да бъдат обслужени около 120 000 граждани, тъй като сред тях има такива, които подменят повредени или изгубени лични документи, поради смяна на имена или постоянен адрес, а не малко са и заявки за задгранични паспорти на деца.

    Личните карти трябва да бъдат подменени до 30 дни след изтичането им или при промяна на постоянен адрес или имена. След този срок е предвидена глоба от 20 до 150 лева. Такава е санкцията и за изтекъл паспорт, който не е върнат за унищожаване в рамките на 3 месеца. За шофьорските книжки няма такъв срок за връщане или задължителна подмяна, но шофирането без валидно свидетелство за правоуправление е нарушение по Закона за движение по пътищата, по който също е предвидена санкция.

    От Паспортна служба апелират гражданите, чиито документи изтичат през 2020 г., да ги подменят в началото на годината, тъй като сега няма опашки, а през май се очаква наплив, предимно от българи, живеещи в Турция, завръщащи се за празниците. От полицейското звено заявиха, че дирекцията в Хасково е една от най-натоварените в страната по брой обслужени граждани.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Зд
      Здравейте
      40 -4
      14:50, 12 фев 2020
      Тези глупаци от НАП няма ли да проверят фирмите на Цвети Лалов.
      Нали знаете защо фирмите му са с точно такива имена и защо наскоро промениха закона ?
      Цветенцето е свързан с 32 фирми със следните имена.
      Рестком-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-14 ,
      Рестком-13 го е прескочил ,защото е суеверен и мрази насилието ,защото получава припадъци. По същата причина носи и розови тениски.
      Други фирми от същата печеливша поредица укриващи данъци е
      Ивком -2-3-4-5-6-7
      Пицарията УНО ПИО която не издава касови бележки от години също му е подарена за стопанисване от Тенчо Лилянов. Та въпросът ми към НАП-Хасково е до кога ще се правят, че не забелязват какво става ? Чакате някой да ви подаде сигнал ли ? И когато ви попитат "Вие не знаете че тук се укриват данъци в особенно големи размери?", вие вдигате рамене и казвате "Ами няма подаден сигнал." Ами това какво е ??
    • 2
      Ма
      Мария
      35 -5
      15:12, 12 фев 2020
      Нап Хасково е най-корумпираната и неефективна държавна институция в цялата област.
      • Ив
        Иван Минков
        2 -11
        12:02, 13 фев 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    Последни новини