От х:

Днес в x:

ЕС ни отпуска над 62 млн. евро за плащания по Натура 2000

Повече от 62 млн. евро отпуска ЕС за плащания по Натура 2000 по линия на Програмата за развитие на селските райони до 2020 г.

„От тази година стартира отново мярката по Натура 2000, именно мярка 12 „Плащане по Натура 2000 рамковата директива за водите”, като се прилага подмярка 12.1 „Компенсаторни плащания за земеделски площи в Натура 2000. Както в стария програмен период, така и в новия 2014-2020 мярката се прилага година за година”, коментира експертът в дирекция „Развитие на селските райони” Лилия Емилова. 

„Обхватът на подмярката включва всички земеделски земи, които попадат в обхвата на защитените зони по Натура 2000. Важно е да има издадени заповеди за обявяването им, в които са разписани конкретни режими, ограничения, забрани за земеделски дейности. Със заповед на министъра на околната среда и водите са обявени 119 защитени зони по директивата за опазване на дивите птици. По този начин подпомагането се предоставя под формата на годишни плащания на хектар земеделска площ, като се компенсират именно тези наложени режими и ограничения в заповедите за обявяване на съответната зона по Натура 2000”, заяви още Емилова пред Дарик.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини