От х:

Днес в x:

Върховният съд спря нелоялни практики на два мобилни оператора

КЗП дава съвети на потребителите за избор на тарифен план и телефон

Върховният административен съд (ВАС) потвърди две заповеди на Комисия за защита на потребителите (КЗП) за нелоялни практики на два от мобилните оператора в България. 

Mtel не е съобщавал предварително на клиентите си за съществуването на такса при извършването на пожелана от абоната смяна на тарифния план за предоставяне на мобилни услуги. При преминаване към по-висок тарифен план, без да е информирал предварително, търговецът изисква заплащане на такса от 19.90 лв.

Това е установила проверка на контролния орган по повод постъпила жалба на гражданин. Заблудата следва от това, че в договора се предвижда възможността абонатът да преминава към друг тарифен план само с по-висока или равна месечна абонаментна такса и никъде не се посочва, че потребителят дължи пари за тази промяна. Таксата за въпросната услуга е обявена единствено на интернет страницата на оператора. Също така, всички съществени клаузи на договора следва да бъдат изрично и изчерпателно уредени преди сключването му, гласи още становището на експертите, потвърдено от магистратите.

Другата нелоялна практика, която регулаторът открива е на Vivacom, която предоставя частична информация за условията, при които даден мобилен телефон може да издържи на потапяне във вода или на удар. Телекомуникационната компания не е информирала при продажба клиентите си своевременно за това, че представяният като водоустойчив и удароустойчив апарат остава невредим при потапяне на дълбочина до един метър за не повече от 30 минути и издържа на удар при изпускане от височина до един метър и двадесет сантиметра. Тази съществени характеристики на са били посочени върху етикета на телефона, в същото време обаче могат да бъдат от значение при решението на потребителя за покупка. Освен това, по такъв начин се създават предпоставки впоследствие търговецът да откаже рекламация в случай на проблем с мобилното устройство, възникнал при обстоятелства, които гаранцията не покрива, без потребителят предварително да е бил наясно с условията.  

От Комисията за защита на потребителите са категорични, че това е нелоялна търговска практика. Издадената от контролния орган заповед за забрана на цитираната практика е потвърдена от ВАС.

КЗП дава и няколко съвета към потребителите:

Преди покупка на мобилно устройство с анонсирани предимства или специфични характеристики, проверете детайлно всички условия. Поинтересувайте се допълнително, ако нещо не Ви е ясно.

При подписването на договор за телекомуникационни услуги проверете за евентуални такси в случай промяна на параметрите по Ваше желание.

При сключен в условията на нелоялна търговска практика договор потребителят има право да претендира за неговото разтрогване и за обезщетение по общия ред.

Препоръки към търговците:

Предоставяйте своевременно на клиентите цялата съществена информация за основните характеристики на стоките.

Уведомявайте потребителите за всички важни условия на сделката преди сключването на договора.

Затаяването на информация за основни характеристики на стоките или съществени условия при сключването на договори представлява нелоялна търговска практика.

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Zo
    Zoro
    0 0
    21:14, 24 дек 2018
    Vivacom са най-големите измамници! ще бъдат честни, стига това да има някаква полза за тях.
    Ако някой представител на Vivacom трябва да постигне поставена цел, то той ще ви излъже без да му мигне окото/ По-добре наистина внимавайте
Последни новини