От х:

Днес в x:

Хасковският съд заседава на паркинг заради мъж в инвалидна количка

Развети черни съдийски и червени прокурорски тоги на паркинга над реката срещу сградата на Темида втрещиха минувачи по булевард “България”. Магистратите разлиствали на крак папките по съдебно дело, а в заседанието под открито небе участвал и мъж в инвалидна количка.

От съда в Хасково потвърдиха за изнесения на паркинга съдебен процес, като уточниха, че става дума за дело за поставяне под запрещение. Мъжът обаче бил в инвалидна количка, освен това тежал доста над стоте и внасянето му в съдебната палата се оказало невъзможно. Затова магистратите излезли да проведат заседанието на паркинга.

Потърсена за коментар, шефката на Окръжния съд Миглена Тянкова призна, че това наистина е проблем за Темида в Хасково. Тя обясни, че отдавна се опитва да получи финансиране на проект за осигуряване на достъпност на сградата за хора с увреждания.

“До месец август тази година съдебните сгради бяха към министерството на правосъдието. Изпращала съм там проекта, но не се получи. След преминаването им към Висшия съдебен съвет бе сформирана комисия за управление на имуществото. През септември съм им пратила проекта и все още чакам отговор”, допълни Тянкова.

Шефката на Окръжния съд обясни, че планът предвижда изграждане на подстъп от лявата страна на парадното стълбище, ако се застане с лице към него. След влизане в сградата има още пет стъпала, а за преодоляването им с инвалидна количка се предвижда монтиране на повдигащ механизъм.

“Всички процедури са проведени. Общата сума за това е 32 000 лв. Проектът е съгласуван и одобрен и от главния архитект. Чака се само одобрение на ВСС и отпускане на сумата, за да се направи сградата достъпна за хора с увреждания”, каза Тянкова и допълни, че това е част от нейната концепция, с която преди 4 години спечели конкурс за поста.

Ако проектът се осъществи, хората с увреждания обаче ще имат достъп само до първия етаж на Темида. “На първо време това е достатъчно, защото на първия етаж има зали и на Окръжен, и на Районен съд. Чрез информационното гише пък може да се осъществи контакт с прокуратурата, с деловодството, с други съдебни служители”, обясни Тянкова. Според нея, изграждането на асансьор за горните етажи ще е дълъг и скъп процес, който ще трябва да премине през процедура за обществена поръчка. Шефката на съда е на мнение, че финансирането на сегашния проект най-бързо и ефективно ще реши проблема с достъпа на хора с увреждания до правосъдието.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ма
    Майка
    41 0
    12:00, 12 окт 2016
    Аз съм майка на дете с увреждане,проблемът не е само там,знаете ли,че Агенция за закрила на детето се намира на 4 последен етаж в Социално подпомагане!!!Кой за Бога ги сложи чак на 4 етаж,няма рампа,няма асансьор,посещават се ежедневно от родители и деца!Крайно време е да се помисли,все пак живеем в уж европейска страна и то в 21 век.Ако не може да се улесни достъпа с рампи,на първо време трябва да се помисли например всички молби,заявления и други документации да се попълват он лайн.
  • 2
    12
    1234_1476266245
    27 -1
    12:57, 12 окт 2016
    А пробвали ли сте в тази сграда докато чакате някъде на опашка независимо на кой етаж да отидете до тоалетна? Можеби да ама не навсякъде са заключени.Въпреки че е обществена сграда и в нея се намират доста служби.
    • Ни
      Нико
      14 -2
      13:26, 12 окт 2016
      Почтеното и непочтеното чиновничество е в пълна сила в тази съдебна сграда и вместо съда да обслужва гражданите то гражданите обслужват съда !
      Та как няма да е така като пилона с петолъчката на покрива на Темида още напомня за стария маниер за недосигаемост !
  • 3
    Дя
    дядо Щукар
    7 -3
    15:20, 12 окт 2016
    Да Майката ------Майче чиновниците твоя проблем хич не ги интересува --ама хич - те си получават заплатките кефят се между другото си въртят и бизнесче Така ще е Който си има болка си търси ляк
    • Ма
      Майката
      9 0
      16:28, 12 окт 2016
      Много интересно какъв "Ляк" да намерим всички с подобен проблем?Да им изградим ние рампа или асансьор или ние да ги преместим на по-подходящо място?Мисля,че това не е наша работа,а на управляващите,които избираме.А Вашият коментар смятам за необоснован и не на място!Прекрасен ден!
    • Се
      СЕЛЕНЖЕР
      3 -6
      17:08, 12 окт 2016
      Ляка са го измислили германците и са го ползвали успешно в аушвиц и треблинка за обезпаразитяване на паразитите...ползвайте го действа във всички затворени помещения...
  • 4
    O
    o
    1 -2
    19:24, 12 окт 2016
    МАЙЧЕ отговарям ти вмедто дядо Щукар ---не ходи да гласуваш така поне няма да те гризе съвеста че си дала гласа си за поредното ГОВЕДО което ще лапа пари на твоя гръб и твоето нещастие Дрвуг начин в нашата държава засега няма
    • ??
      ???
      0 0
      19:28, 13 окт 2016
      Селенжер, ти наистина си неземен БОКЛУК!
  • 5
    Не
    Незапознат
    0 0
    22:02, 12 окт 2016
    Това действие определено трябва да влезе в някоя класация като като рекорд на
    нехайството и незаинтересуваността на хора чиято работа е да раздават правосъдие.
    Само че не в книгата на Гинес.Няма нужда и там да се излагаме.Не стига че абсурдат
    е пълен и човек и да се усмихва не знае на какво ако се замисли, но е и продължен от
    шефката им.С твърдението и че благодарение на нейн проект за придобиване на
    проходимост на сградата от хора с увреждания е спечелила този пост.Преди 4 години!?!
    Ако си беше замълчала едва ли някой щеше да обърне внимание на този факт.Що за
    човек трябва да си за да го изтъкваш при условие че не си изпълнил обещанието
    благодарение на което чрез гласуваното ти доверие си заел тази длъжност?Няма да
    давам определение.То би били обидно а не това е целта ми.А отговорът на това
    че даже и да се осъществи тези хората ще имат достъп само до първия етаж не знам
    как да коментирам“На първо време това е достатъчно, защото на първия етаж има
    зали и на Окръжен, и на Районен съд. Чрез информационното гише пък може да се
    осъществи контакт с прокуратурата, с деловодството, с други съдебни служители”.
    Честно казано не знам какво има на горните етажи.Дано и никога да не науча.Това
    в което см се убедил(а) е че колкото по-малко използваш държавните учреждения за
    каквото и да е било е най-добре.Като гледам влезнали сме и в новините на ''Новини БГ''
    ''24 часа''.Засега.

Още новини

Последни новини