От х:

Днес в x:

Хиндуистката Нова година настъпи

Хиндуистката нова година е на 23 март тази година. Датата е различна всеки път, защото хиндуисткият календар е лунарен. На остров Бали, където 90% от населението са хинду, празникът се нарича Nyepi - Ден на тишината.


Днес ежедневните занимания са изоставени, трафикът по улиците е спрял, не само коли не се движат, но и хората трябва да си останат вкъщи. Светлините не се палят, или са на минимум, радиото и телевизията са изключени. Никой не е на работа, естествено, но и правенето на любов не се препоръчва на този ден. Просто един дълъг и тих ден. На Nyepi светът очаква да бъде изчистен и всичко да започне отново, със символичното показване на самоконтрал от Човека. На улиците в този ден могат да бъдат видяни само облечените в тъмни дрехи Пекаланг – хора, които следят да се спазва мълчанието.

Денят на тишината е прешестван от Тавур Кесанга - шумен и огнен празник, с шествия, всевъзможни Ого-Ого - чудовища и дракони, символизиращи създания от рая и ада, изобщо карнавал.

На Бали успешно се ползват няколко календара. Разбираемо за държавните учреждения и бизнеса се ползва грегорианския.  Духовният живот на острова е свързан с още две е системи - Сасих е едната от тях. Този календар е с индийски произход, съставен от 12 лунни месеца. началото на годината се свързва с пролетното равноденствие. Именно по Сасих се празнува и балийската Нова година Ниепи, а летоброенето е по ерата Сака, която започва в 78 година сл. н.е. от християнското летоброене.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини