От х:

Днес в x:

Какво и колко е необходимо за здравословно хранене

Петте хранителни групи, заедно известни още като Хранителната пирамида, са в основата на здравословното хранене. От продуктите във всяка хранителна група трябва да консумираме по определено количество. Петте групи са зърнени храни, плодове и зеленчуци, млечни продукти, протеини и мазнини, масла и сладки.

Зърнени храни

Зърнените храни като ориз, хляб, паста и различни закуски съдържат въглехидрати, фибри, минерали и витамини и са важни за набавянето на достатъчно енергия. Пълнозърнестите храни, които не са били рафинирани или твърде преработени, са най-здравословният избор, който можем да направим, защото са запазили повечето от полезните хранителни вещества в себе си.

Белите хляб, ориз и брашно са рафинирани и избелени, което може да намали полезните им съставки. Макар че, според опаковките на много от тези продукти, те са обогатени с витамини, истината е, че това не е достатъчно, за да се сравнява с ползите от пълнозърнестите храни. Според хранителната пирамида трябва да консумираме по 6 до 11 порции зърнени храни на ден (като за една порция се счита примерно една филийка пълнозърнест хляб).

Плодове и зеленчуци

Плодовете осигуряват на организма ни важни хранителни вещества като витамините А и С и минералът калий. Те са и добър източник на фибри. Експертите препоръчват да консумираме по 2 до 4 порции плодове на ден. Зеленчуците, от своя страна, осигуряват витамини А и С, фолиева киселина, магнезий и желязо. Доставят на организма и достатъчно фибри и минимално количество мазнини.

Най-питателните и полезни зеленчуци са в ярки оранжеви, червени и тъмно зелени цветове. Препоръчителното количество зеленчуци е 3 до 5 порции ежедневно. Зеленчуците съдържат по-малко захар от плодовете, затова е позволено да консумираме повече от тях.

Млечни продукти

Третата от хранителните групи е тази на млечните продукти, която включва сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, които осигуряват на организма калций, протеини, рибофлавин и витамин А и D. Някои млечни продукти са със съдържание на много мазнини, затова е препоръчително да избираме нискомаслените разновидности.

Хората, които не пият мляко, могат да се възползват от соевите, оризовите или бадемовите му заместители. Препоръчителното количество от млечните продукти е 2-3 порции на ден.

Протеини

Месото, морските дарове, яйцата, бобовите култури и ядките са добри източници на протеини, витамини от група В, желязо и цинк. Месото е добре да се консумира умерено, защото е с високо съдържание на мазнини.

Препоръчително е да консумираме крехки меса и да махаме кожата от пилешкото, за да намалим количеството погълнати наситени мазнини. Според хранителната пирамида, от тази хранителна група е добре да ядем по 2 до 3 порции на ден.

Мазнини, масла и сладки

Последната от хранителните групи включва всички подсладители, готварски масла и други мазнини. Към нея спадат захарта, меда, изкуствените подсладители и другите натурални захари, маслото, свинската мас, зехтинът, зеленчуковото и другите видове масла. Експертите препоръчват тези храни да се консумират възможно най-малко.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини