От х:

Днес в x:

Вихрен Матев: Перник и сега е без бюджет

Само преди дни Вихрен Матев подаде в Административния съд искова молба срещу Общинския бюджет. Според него при приемането на бюджета за тази година не са били спазени административно-производствените правила, а именно процедурата по огласяване на проекта за бюджет. Съгласно Закона за нормативните актове преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган, съставителят на проекта го публикува на Интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14- дневен срок за предложения и становища по проекта. Този срок обаче, според него, не е спазен. Ето какво каза за perunik.com Вихрен Матев относно исковата молба до съда.

Има ли възможност Перник да остане без бюджет?

Погледнато реално – Перник и сега си е без бюджет. Не може да се нарече бюджет нещо, прието в разрез с правилата на закона. Това, че кметът Росица Янакиева не знае как се прави и приема бюджет , не я оневинява за създалата се ситуация. Тя до последно наричаше обсъждането на бюджета „представяне”. Предполагам, че този трик е измислен за пред обществото отдавна, за да няма много-много въпроси и предложения от страна на гражданите. Когато обсъждаш нещо, настройката е една. Ти знаеш, че също си активна страна и твоето мнение трябва да се чуе. Когато ти „представят” нещо – ти си седиш като на представление и просто чакаш да свърши. Така се получи и тази година: Росица Янакиева изнесе едно прекрасно представление, което не бе обсъждане. 200 души в залата седяха като зрители и на никого не му хрумна да се възпротиви на тази манипулация.

Само че отсега нататък, тя трябва да знае, че тези номера вече няма да минават! И кучетата по улицата ще научат, че бюджет се обсъжда, а не се „представя”!

Каква е целта Ви?

Целта ми е да покажа на гражданите на Перник, че и те имат сила и възможности да се противопоставят на манипулациите на тези, които ни управляват. Ако си седим в къщи и приемаме всяка глупост, която ни се втълпява, за вярна – не може да се върви напред! Излиза така, че пасивността ни е възпитала управляващите в безнаказаност. И те се възползват от нея по всички възможни начини.

И все пак какво очаквате да се случи след като подадохте молбата?

Очаквам Административният съд в Перник да отмени решението на ОС за приемане на бюджета за 2012 г. Също така очаквам ОС да обжалва това решение пред Върховния административен съд. Но това няма да е обосновано с нищо и ще бъде само с цел загуба на време. Известно е, че във ВКС делата се назначават за след 6-8 месеца. Всъщност – ВКС ще потвърди отмяната на бюджета чак догодина, което всъщност е един абсурд, защото през годината и докато не е окончателно отменен – бюджетът остава да си бъде в сила.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини