От х:

Днес в x:

„Правосъдие близо до хората” в Районен съд Перник

По- голяма прозрачност, отчетност и етика в съдебната система има за цел проектът „Правосъдие близо до хората” в който участие взема пернишкият Районен съд.

Общо 24 съдилища на районно и окръжно ниво в Южна България участват в проекта.

Идеята е да се наблюдават ключови области от съдебната дейност от значение за съдебната реформа на местно ниво в различни съдилища на районно и окръжно ниво.

Наблюдението се извършва от специално обучен за целите на проучването екип, който присъства в съдебната зала, събира данни и факти с помощта на разговори с граждани и публикации в медиите.

Целите на наблюдението в съдебната зала са да се гарантира отговорността на съдебната система за действията си, подобряване на правораздаването, повишаване на доверието в съдебната система и установяване на негативни тенденции, практики и проблеми.

Мотивите ни да се включим в проекта са основно, че по този начин, чрез наблюдението,  ще се повиши доверието в съдебната ни система, каза председателят на Районен съд – Перник Петя Котева.

„Целите на този проект съвпадат с нашите основни цели. Съдебната система е малко консервативна, затова в стратегически план има такива идеи, които да ни отворят към обществото. Ще се търсят и форми за подаване на информация на достъпен език”, каза от своя страна Елена Николова- председател на Окръжен съд Перник.

„Това, с което ще допринесем е да подкрепим усилията на местния съд в отварянето му към обществото, защото отговорно за негативните оценки на съдебната система е самото общество. През тези два месеца, в които се провежда проекта от Районен съд в Перник проявяват изключителен професионализъм”, каза Боян Боянов - председател на УС на сдружението с нестопанска  цел „Регионални анализи и прогнози”.

„Една от основните цели на гражданското наблюдение е да се подобри правосъдието, а приоритетите са да се поддържат конструктивни отношения със съдебната система”, допълни ръководителят на проекта Георги Милков.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини