От х:

Днес в x:

Ненормално висока температура във втори блок на Фукушима 1

 Температурата във вътрешността на втори енергоблок на авариралата миналата година атомна централа Фукушима 1 достигна 78 градуса по Целзий, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на компанията-оператор на централата.

За охлаждането на реактора се използват 14,6 тона вода в час. В реактора няма неконтролируема ядрена реакция, казват специалистите.

Температурата все пак си остава под 100 градуса, необходими за поддържането на реактора в състояние на студено спиране.

Не се забелязва отделяне на газ ксенон, който обикновено се смята за признак за неконтролируема ядрена реакция, отбелязва БТА.

Ненормално високата температура във втори енергоблог вече от една седмица безпокои все пак ликвидаторите на последиците от аварията във Фукушима 1.

Специалистите засега не могат да кажат на какво се дължи повишението на температурата. Те казват, че повишението се регистрира от един от датчиците в реактора.

Останалите два датчика показват температура от 35 градуса.

Предполага се, че прегряването на един от участъците на реактора се дължи на това, че след наскорошен ремонт на тръбопроводите в енергоблока се е нарушила циркулацията на охлаждащата вода. Не се изключва вариантът и просто датчикът да се е развалил. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини