От х:

Днес в x:

Затвориха кранчето на момчето от Брюксел, спря да пишка

Манекен Пис спря да уринира – към бронзовата статуя в центъра на Брюксел бе спряно водоподаването, тъй като температурата падна под нулата, предаде „Ройтерс“.

„Всичко зависи от времето. Атракцията отново ще проработи, ако температурата се покачи“, обясни говорител на белгийската служба по туризма.

Подаването на вода към бронзовия чучур е спряно, за да не се повреди вътрешният механизъм.

В Брюксел през последната нощ температурите паднаха до минус 10 градуса, което е много под средните стойности за февруари.

Манекен Пис е в центъра на Брюксел от XVII век и една от най-известните европейски атракции. Статуята е известна и с огромния си гардероб от над 800 тоалета, които ѝ се обличат според сезона и поводите.

Статуята е направена през 1619г., като през вековете дори е крадена няколко пъти.

В момента пред очите на туристите е изложено копие, като оригиналът се пази в Maison du Roi. Съществуват редица легенди кое в действителност е това момченце. Според най-разпространената обаче това е дук Джефри III. През 1142 дукът, тогава на две годинки, е участвал в битката при Рансбеке. Детето било поставено в кошница и поставено на дърво, откъдето да „окуражава“ воините. Според историята то не само направило това, но и се изпишкало върху враговете, които и впоследствие изгубили сражението.

Според друга легенда през XIV век Брюксел бил под обсада и въпреки съпротивата на хората в него, поражението било близо. Атакуващите решили да поставят експлозиви в градските стени. След като го направили и запалили фитилите обаче, се оказало, че малко момченце ги е подслушало и видяло – след което се изпишкало върху фитилите и предотвратило експлозиите.

bnews.bg

Източник: bnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини