От х:

Днес в x:

Снимка на българче отличена от "Нашънъл джеографик"

Габриела Пенкова от София и нейната снимка "Лилавият прозорец" получи почетната награда в категория "Пейзаж" на традиционния международен фотоконкурс за деца

12-годишно българско момиче е поредната българска участничка, заслужила висока оценка за фотографския си талант от международното жури на Националното географско дружество.

Габриела Пенкова от София и нейната снимка "Лилавият прозорец", снимана в Лондон през пролетта на 2011 г., получи почетната награда в категория "Пейзаж" на традиционния международен фотографски конкурс за деца на "Нашънъл джеографик" за 2011 г.

Снимката се пребори с кандидати от САЩ, Канада, Египет, Унгария, Турция, Великобритания, Литва, Словения, Индонезия и Южна Африка (виж галерия със снимките).

За успеха си Габриела ще получи грамота от централата на "Нашънъл джеографик".

Нейното признание е третото за страната ни, след почетните награди в конкурса за Магдалена Николова през 2009 г. и Магдалена Вълчева през 2010 г.

Голямата награда тази година отива при 14-годишната Макайла Хейс от САЩ за автопортрета й „ Подводно момиче”.

Макайла ще бъде наградена с пътуване до Вашингтон и посещение на централата на "Нашънъл джеографик", а нейната снимка ще бъде публикувана във всички издания на "Нашънъл джеографик кидс" по света.


"Международният фотографски конкурс за деца предоставя чудесна възможност различните издания на списанието да насърчават децата по света да документират действителността около тях по привлекателен и изобретателен начин", коментира Мелинда Белоус, изпълнителен вицепрезидент на подразделение "Книги, детски и семейни издания" към Националното географско дружество.

По думите й с всяка изминала година броят и качеството на участващите снимки се увеличават.

Над 12 хил. е общият брой на подадените за участие снимки в конкурса за 2011 г.

Всяка от държавите участнички проведе регионален кръг, в който избра победители в традиционните четири категории - "Хора", "Животни", "Пейзаж" и "Смешки", а техните снимки бяха изпратени в централата на "Нашънъл джеографик" за журиране на финалния кръг.

Източник: www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини