От х:

Днес в x:

Зам.-министърът с нацисткия поздрав подаде оставка

Зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка, след като негова снимка как отправя нацистки поздрав пред восъчна фигура на офицер от хитлеристка Германия се завъртя в мрежата.

Тенев бе назначен на поста си на 15 май, само два дни по-късно снимката от Фейсбука му, който бе изтрит днес, му коства министерското място.

Оставката на Тенев бе обявена на извънреден брифинг в Министерския съвет този следобед. Напускането на поста си Тенев обяви сам пред журналисти, като допълни, че идеята за оставката била негова и не му е оказван натиск от премиера Бойко Борисов или вицепремиера Валери Симеонов. 

Той заяви, че от една снимка нещата са се преекспонирали, но създалото се напрежение не работи добре за правителството, затова е решил да подаде оставка. 

Тенев допълни, че снимката е направена през 2008 г. и нейната идея била да се разглежда "повече в подигравателен стил", като подчерта, че в никакъв случай не споделя нацистките идеи. 

"Видях какво отражение дава това на семейството ми и коментарите, които започнаха да се сипят. Прецених, че това е най-добрият вариант. Това е личен профил, там съм споделям много снимки и явно е имало някои, които ми изиграха лоша шега", коментира още Тенев мотивите за оставката си.

"Доволен съм, че никой не ме атакува заради професионалните ми възможности и смятам, че следващият, който ще ме наследи, трябва да положи усилия в ресорите, които ще поеме, да даде най-добро от себе си, защото те са тежки и има нужда да се ръководят правилно", каза още Павел Тенев. 

Малко по-късно от правителствената пресслужба обявиха, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на Тенев. 

Тенев бе назначен от квотата на Обединени патриоти, а днес съпредседателят на партията Валери Симеонов коментира снимката, като неговите думи също предизвикаха обществен отзвук: "Несериозни работи. Нямам Facebook, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости". 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини