От х:

Днес в x:

Д-р Асенов: „Не е нужно във всеки дом да има куче, но е задължително всяко куче да има дом“

С тези думи д-р Божидар Асенов започна лекцията си по обучение за справяне с проблема с бездомните кучета в Перник. Лекцията беше организирана от сдружение „Дай лапа“ във връзка с проекта „Безопасен и здравословен начин на живот чрез повишаване отговорността на гражданите към домашните любимци“.

Целта е заинтересованите лица да се запознаят с начините за разрешаване на проблема. На лекцията, проведена вчера, присъстваха заместник-председателя на общинския съвет Милан Миланов, д-р Карамфилка Цокова, кметът на Богдановдол Кирил Кирилов и Искра Попова от Община Перник.

Д-р Асенов разясни на лекцията си причините за постоянното нарастване на броя на бездомните животни. По думите му единствения начин за трайно разрешаване на проблема е кастрацията на кучетата. „Кастрацията е изпреварване на раждаемостта, тоест предотвратява се размножаването още преди то да се е случило“, каза д-р Асенов.

Според него най- голям е проблемът в малките населени места, тъй като там размножаването не се контролира, а кучетата се местят в по-големите градове. „Не е достатъчно само да храним бездомните кучета, за да твърдим, че сме отговорни към тях. Трябва да ги кастрираме, за да не се размножават те“, каза лекторът.

„Общинските власти са тези, които могат да решат проблема“, смята Асенов. По думите му общината би могла да сключи договор с частните клиники в града. В селата, според него, могат да помогнат кметовете, които добре познават хората в селото и начинът, по който стопаните се отнасят с домашните си любимци.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини