От х:

Днес в x:

Жабите в Хасково вече 25 стотинки килото

Тази жаба не се намира в Хасковско и е безплатна

Уловът на жаби в община Хасково вече ще е регламентиран и ще се заплаща по 0.25 лв. за килограм. Това ще стане факт, ако в петък общинските съветници одобрят предложението на кмета Георги Иванов за нов ценоразпис за „недървени горски продукти от горски територии, собственост на община Хасково”. Към докладната записка е приложен и дълъг списък от „недървени горски продукти”. Освен за жабите, в него са описани и цените, които ще трябва да плащат и любителите на охлюви. Пълзящите ще вървят по 15 стотинки за кило, без ДДС.

Раците са скъпи. Килото ще излиза 0.40 лв.

Ценоразписът е дълъг две страници и е изключително подробен. Така например ако някой реши да събира листа от орех, ще трябва да се бръкне 0.02 лв. За кило, не за листо. Листата на други дървета са оценени на 0.05 лв.

Събирането на цвят от синя хвойна ще струва на берача 0.15 лв. за кило, на шипка – 0.10 лв.

Събирането на шишарки в гората също ще се плаща. Предложеният ценоразпис дори прави разлика между пълна шишарка /със семена/, която е оценена на 0.15 лв. Цената на празната шишарка /без семена/ логично се срива до 0.05 лв.

Събирането на пръчки в гората вече също няма да е безплатно. Върбови, лескови и други сурови клечоци ще се плащат по 15 стотинки, но за бройка. Дряновата пръчка, но до 1 метър, също ще струва 15 стотинки. Камъш, папур и други подобни са евтиния – само по 10 стотинки, при това за кило.

В ценоразписа, естествено, са намерили място и гъбите. Цената за кило е в зависимост от вида. Така например ако наберете кило пачи крак в Кенана, ще трябва да платите 0.35 лв. За кило манатарка ще трябва да се бръкнете 0.30 лева, челядинката е 0.10 лв. Най-голяма е евтинията при масловката – скромните 0.05 лв.

За бране на мухоморка няма определена такса в ценоразписа, явно ще е безплатна.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини