От х:

Днес в x:

Охлюви - ценен източник на желязо и протеини

Въпреки че не са обичайна част от храната в много култури, охлювите предлагат алтернативна и здравословна хранителна опция и имат своите хранителни и здравословни предимства. Те са богати на протеини, нискокалорични са и съдържат важни витамини и минерали като желязо, калций и витамин Б12.


Протеините, които се намират в охлювите са от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите в организма. Желязото подпомага кръвообращението като помага на организма да транспортира кислород към клетките, докато витаминът Б12 е важен за здравето на нервната система и производството на червени кръвни клетки.

 

Охлювите могат да бъдат полезни за хората с анемия поради тяхното богато съдържание на желязо. Анемията често е свързана с недостиг на желязо в организма, поради което консумацията на храни, богати на желязо, като охлюви, може да помогне да се поддържа нормалното ниво на желязо в кръвта.


Една порция от 100 г сурови охлюви представлява необично хранително богатство. Съдържащите се в тях 102 калории се съчетават със забележителните 18 грама протеин и само 2 грама мазнини.


Със сравнително ниско съдържание на мазнини, охлювите представляват атрактивна опция за хранене, особено за тези, които търсят източник на протеини с малко мазнини. Тяхната хранителна стойност наподобява тази на свинското и говеждото месо, но с по-ниско съдържание на мазнини, като така се явяват привлекателна и здравословна опция във всяко меню.


Както при всеки вид храна, консумацията на охлюви може да бъде свързана с определени рискове. Един от основните е свързан със заболявания, предизвикани от контаминация с бактерии или паразити. Затова е важно да се уверите, че охлювите са приготвени и консумирани по правилния начин, като се готвят достатъчно и се избягват суровите или недостатъчно топлинно обработени. Освен това за хората с алергии или с непоносимост към морските деликатеси, може да се появят реакции след консумация на охлюви. Важно е да се закупят охлюви от сигурни източници и да се готвят с внимание, за да се намали рискът от заболявания или неприятни реакции.


Референции

ttps://www.webmd.com/diet/health-benefits-snails

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини