От х:

Днес в x:

Резултатите от теста в сайта - аутопсия на личността

Попълването на анкета в новинарски сайт е занимание, което само на пръв поглед  изглежда като начин за запълване на свободното ни време. Това е  подсъзнателна необходимост от изява.

Да разгледаме последния въпрос от сайта parvomai.net: „Какво искате да ви се случи през 2012-та година?“ Макар и да отразява най-големите ни желания, които имаме, понякога отговорът може  да е продиктуван само от тотална липса на интерес или апатия. И все пак – с най-голям процент е „Да си намеря работа“ – 27,9. Една простичка анкета  изкарва наяве най-големия ни страх и тревоги. Всеки който е посочил този отговор за свое желание, ще се слъгласи с мен, че в главата му като на лента върви следния текст: „Лоша икономическа ситуация в България, междуличностните отношения, тихата злоба и завист,  ежедневни нерви, липсата на разбирателство в и извън семейството, липса на приятели, липса на искренност и още и още и още”....сами ги назовете, и изведнъж картинката с неприятната работа се превръща в безизходен кошмар.И продължава с: “Това не може да е истина, кога ще се променят нещата, искам да живея нормално......мисля, че е време да напусна тази държава и да забравя от къде съм“.

И като контрапункт – отговорът „Животът да е все така прекрасен!“ Дали отговорилите по този начин са искрени? Или прозира ирония? 23% доволни!? Или усмихващи се през сълзи? Странно е, че в болно общество, като нашето, да срещнеш щастливи хора, обичащи живота си е като да видиш двуглави птеродактили в зоопарк.

23% са и тези, които искат да отслабнат. Отново се връщаме към себепознанието. Начина, по който се чувствам, по който се виждам, по който ме виждат всички останали трябва да бъде в абсолютен синхрон с разума, за да имаме един здравословен „Аз-образ”. На пръв поглед изглежда лекомислено и повърхностно, но отново идава на преден план занижена самооценка, неудовлетворение на нуждите за принадлежност, нуждата от любов и разбиране.

15 % са тези, които искат да откажат цигарите. Има хиляди никотинови лепенки и хапчета, които са измислени точно с това намерение. Но не е толкова просто...всичко това е свързано с липса на воля, постоянен стрес, пръскане на нерви за щяло и нещяло и какво ли още не. Цигарата е времето, в което бягаме от проблемите и на база самовнушение се успокояваме. Ако желанието  да спрете да пушите е толкова силно, просто го направете, ако ли имате извинение -не го споменавайте.

И накрая : „Да се омъжа(оженя)” – 10% ....Чудесно желание, но какво се крие под него -  часове самота, липса на топлота, разбиране, обич, голяма доза разочарование и може би всички горепосочени нужди. Намирането на точния човек е препятствие с почти невероятна степен на трудност, но пък е основна движеща сила за много голям процент хора.

Изводът от това, което се вижда в анкетата е, че обществото ни е болно – повечето от нас се страхуват от личната си преценка и не смеят да кажат на глас, че са нещастни, бедни, срам ги е от теглото им или от това  че нямат волята да откажат цигарите, те са самотни и често се чувстват недооценени. Имаме нужда да излекуваме душата си…

Яна Янева - психолог

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини