От х:

Днес в x:

Над 17% е нивото на безработица в Първомай

Нели Божилова

1528 са регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда“ в Първомай към декември 2011 година. Това е около 17,37% от трудово активното население. В началото на миналата година процентът е бил  12,06. Данните са Дирекция „Бюро по труда“ и имат незначително разминаване с цифрите посочени в информацията за състоянието на трудовата заетост и безработицата в общината, подготвена за предстоящата сесия на Общински съвет.Това се дължи на факта, че през  последните дни са актуализирани, отразявайки състоянието и през декември. Най-много са неквалифицираните безработни, без специалност и професия – 69% от всички, а 32% от безработните  специалисти са с висше образование. По отношение на възрастта най- голям е делът на безработните над  55 години – 22%.

Чрез ДБТ през изминалата година 548 лица са започвали работа в Първомай и околните села. По програми и схеми за временна заетост и проекти  към Социалното министерство, са назначени 326 безработни. За следващата година се очаква поне още толкова лица да намерят временна или постоянна работа по същите програми.

В най-скоро време в Дирекция „Бюро по труда“ще има яснота за бюджета, бройките и схемите по които ще работят през 2012. Тогава Нели Божилова- директор ДБТ е обещала да обяви възможностите и да ги разясни на читателите на parvomai.net.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини