От х:

Днес в x:

Денонощният труд на МВР „твърде недостойно и непочтено“ бил подлаган под съмнение

Две от общо четирите синдикални организации на полицаите разпространиха в понеделник обща декларация, остро критикуваща „медийното принизяване на същността и резултатите от полицейската дейност“ в разследването на убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник.

Така профсъюзите се присъединиха към общия тон, подхванат от премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров, които вкупом вече няколко дни твърдят, че разследването е „успешно“, макар че Мирослава бе намерена мъртва, основният заподозрян се самоуби пред очите на няколко антимафиоти, а вторият задържан се оказа със съмнения за шизофрения.

Едва в понеделник Цветанов допусна, че за серията от груби гафове и пропуски в работата на подчинените му ще има „един-двама“ наказани. От думите му обаче стана ясно, че санкциите едва ли ще са твърде тежки и едва ли ще засегнат ръководството на ГДБОП, което в лицето на зам.-шефа на службата Валентин Цоновски, лично присъстваше на самоубийството на арестанта Стойчо Стоев.

Малко повече от час след изявлението на министъра за предстоящи наказания на служители от пернишкия сектор на антимафиотите, Националният полицейски синдикат (НПС) и Синдикатът на служителите в МВР (ССМВР), разпратиха до медиите гневната си позиция.

Критиките формирали погрешно обществено мнение за МВР

В нея е посочено, че „твърде недостойно и непочтено“ се неглижирала напоследък успешната и ефективна работа на полицията, което „действа негативно както върху отношението на гражданското общество, така и демотивиращо на всички полицейски служители, даващи денонощно своя дял в разкриването и предотвратяването на престъпността и нарушенията на обществения ред в нашата демократична държава“.

Синдикалистите „алармират“, че с „неоснователната критика“, на която е подложена полицията, се създава невярна представа за професионализма на разследващите. Посочено е и, че медиите тенденциозно фокусират вниманието единствено върху допуснатите в случая с 18-годишната Мирослава пропуски, а не отчитат по достойнство „действията на полицейските служители, които в крайна сметка са довели до разкриването на посоченото тежко престъпно деяние, установяване и задържане на извършителите на убийството“.

НПС е най-старият и същевременно най-компрометираният профсъюз в силовото ведомство, след като в продължение на около пет години председателят му Емил Рашев упражняваше формалните си задължения в пряко нарушение на закона. Той бе уволнен още през 2006 г. заради причинена от него катастрофа със служебния си автомобил след употреба на алкохол. Въпреки че синдикалисти в МВР могат да бъдат само действащи служители, той така и не бе отзован, тъй като реши да се възползва от натрупания си през годините отпуск.

Рашев дори бе на косъм да пострада от „доверието и уважението“, с което се ползва сред униформените, когато в края на 2008 г. се появи на първия от серията полицейски протести, които тогава бяха организирани от новопоявилата се Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), натрупала впоследствие най-сериозна членска маса. Именно бившият шеф на тази организация Иван Павлов сега предвожда профсъюзът ССМВР, появил се в края на 2010 г. след подписано споразумение за сътрудничество между Павлов и министър Цветанов.

„От името на нашите колеги, изразяваме своето дълбоко възмущение и несъгласие с елементаризма с който се подхожда и меко казано нетолерантното отношение, на което се подлагат служителите в системата на МВР, въпреки постигнатите положителни резултати в борбата с престъпността през последните няколко години“, заявяват още близките до ведомственото ръководство синдикалисти.

В декларацията им обаче изобщо не се коментира пълният блокаж, пред който ще бъдат изправени разследващите, ако действително се окаже, че единственият жив заподозрян Марио Любенов е болен от шизофрения и не подлежи на наказателна отговорност. След мистериозната смърт на Стойчо Стоев, който се самозастреля в четвъртък, МВР и прокуратурата разполагат единствено със самопризнанията му, за които обаче все още не се знае дали са оформени според изискванията на НПК.

БХК се усъмни, че Стойчо Стоев действително се е самоубил

Успоредно със защитното писмо на НПС и ССМВР, Българският хелзинкски комитет (БХК)огласи своя позиция по случая, в която „изразява сериозно подозрение към твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил“. Като причини правозащитниците изтъкват увеличаващите се тотални противоречия в изказванията на министър Цветанов, Флоров и МВР психолозите, в които се цели изясняване на причините за трагичния ход на разследването и смъртта на евентуалния извършител, който впоследствие се оказа, че по-скоро бил само свидетел.

„В случая на Стойчо Стоев силно подозрение будят няколко факта: 1) смъртта е причинена с оръжие, за което някои медии съобщиха, че е полицейско; 2) алтернативно, оръжието, макар и не полицейско, е било на разположение на Стоев след вече извършено претърсване на жилището му; 3) изобщо е било възможно в присъствието на не каквито и да е полицаи, а на служители на ГДБОП, човек (с белезници?) да се застреля; 4) според съобщения в някои медии били чути три изстрела; 5) твърденията на полицията са противоречиви и непоследователни относно това дали смятат Стоев за извършител на убийството на детето Мирослава или не; 6) според съобщения в медиите има данни за твърдяно евентуално замесване на полицаи в отвличането; 7) няма мотив за самоубийство – напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят“, смятат от БХК.

От организацията настояват в кратки срокове Инспекторатът в МВР да обяви резултатите от проверката си по случая, както и официално становище на действията предприети от прокуратурата по отношение на окръжния обвинител в града Пламен Найденов, присъствал на самоубийството.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини