От х:

Днес в x:

Митрополит Галактион участвал във фирма за трансплантации

Старозагорският митрополит Галактион е бил член на Съвета на директорите на Тъканна банка "Остеоцентър-България" повече от 1 година. Това стана ясно, след като вчера лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев съобщи, че има информация за висш духовник, който участва в този бизнес.


"Може ли владика да има част във фирма за трансплантации на органи? Проверили сме кой в какви фирми участва с техните истински имена, защото те имат религиозни. Но още не е моментът да казваме кой е, нека да се сложи цялата истина на масата. Искаме в Църкавата да бъдат достойни хора, пример за подражание", заяви синдикалистът.

Проверка по имената в информационната система ДАКСИ показа, че става дума за  митрополит Галактион, съобщиха bTV и в. "24 часа". Данните сочат, че на 21 ноември 2007 г. Софийски градски съд е вписал Галактион Любенов Табаков като член на Съвета на директорите на Тъканната банка. Това е комбинация от църковното и светското му име, което е Георги Любенов Табаков.

Информацията беше потвърдена от шефа на Тъканната банка д-р Румен Хичев, който обаче заяви, че не си спомня как се е стигнало до привличането на висшия духовник към бизнеса. Хичев беше категоричен, че владиката не е взел нито стотинка, само съветвал управителния съвет по религиозните аспекти на донорството.

Покрай скандалите с тъканната банка обаче митрополитът сам се отказал. Тя събираше роговици, сухожилия и костен материал, който се обработваше и присаждаше на болни, но беше обвинена в бизнес с мъртъвци. Днес тя е с променен статут, не е част от търговското дружество "Остеотех" и действа  като неправителствена организация.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини