От х:

Днес в x:

Кметът прие навръх Коледа главата на арменската църква

Главата на арменската църква в България архимандрит Абгар Овакимян отслужи днес тържествена литургия за храмовия празник на Арменската църква Сурп Степанос в Хасково.

Вчера, навръх Коледа, той е имал среща и с кмета на Хасково Георги Иванов, който проявил любезност да го приеме в почивния ден. Градоначалникът го поканил да дойде отново в Хасково през май.

Младият, 39-годишен, Божи служител е глава на арменската апостолическа православна епархия в България от пролетта на тази година, първото му посещение в областния град бе през лятото. Преди неговото назначение владика на българската арменска църква е бил румънският митрополит, който починал.

В България има 8 арменски църкви и 4 молитвени храма. Епархията обаче разполага само с петима свещенослужители. Хасковската църква се обслужва от пловдивски свещеник, който понякога пристига тук.

Арменската общност в Хасково наброява около 400 души. Местният храм, който днес отбеляза празника си, е построен през 1925 година. Преди няколко години на сградата е направен основен ремонт и сега е в добро състояние.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини