От х:

Днес в x:

Определиха датата на падане на Фобос-Грунд

NORAD определиха датата на падане на "Фобос-Грунд". Руският апарат, който трябваше да се отправи към Марс, но остана на орбита около Земята, ще падне на 9 януари 2012 года.

На апарата има 7,5 тона гориво в алуминиеви резервоари, Специалистите не се съмняват, че то ще избухне при навлизането в плътните слоеве на атмосферата. По тази причина отломките едва ли ще достигнат земната повърхност.

Информация, че апаратът е почнал да се разпада се появи на 5 декември. От него са се отделили фрагменти, които са получили имена в официалния каталог - 1065H / 37947 и 11065G / 37940.

"Фобос-Грунд" бе изстрелян на 9 ноември. След отделянето на ракетата носител "Зенит" той излезе на орбита, от която трябваше да се отправи към Марс. Това обаче не се случи и апаратът остана да кръжи около Земята. Без успех останаха опитите на наземните центрова да се свържат с него.

Целта на "Фобос-Грунд" бе да кацне на спътника на Марс и да събере образци от повърхността на Фобос. След това със специална капсула образците (100-200 г.) трябваше да будат доставени на Земята.

След този провал Роскосмос обяви, че Русия ще концентрира усилията си в подготовката на лунна мисия, както и в сътрудничеството с Европа, като ще предостави ракета носител „Протон” на мисията ExoMars на Европейската космическа агенция ESA.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини