От х:

Днес в x:

Пожари бушуват в страната

Голям пожар гори в гориста местност край пловдивското село Джурково, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Пловдив.

По първоначални данни огънят е обхванал около 60 дка от смесената гора в землището на селото. Районът е трудно достъпен - намира се на стръмен планински склон, по който може да се премине само пеша.

Работата по потушаването на пожара продължава. Участват 20 огнеборци, подпомогнати от 20 лесничеи и 20 миньори от близкия рудник.

Пожарът се е развил в труден терен, на височина над 1500 метра. По погасяването са работили екипи от Пловдив, Асеновград, служители от Пожарната и горските стопанства. Хеликоптер от авиобаза „Крумово” е направил облитане на района, с цел разузнаване. Утре работата в този район ще продължи, ако е необходимо, отново ще се включи хеликоптер.

Служители от горското стопанство и пожарната ще дежурят цялата нощ, а утре ще се прецени каква е обстановката и как ще се действа. Не може да се прецени какво може да стане през нощта. В момента е рано да се говори за причините за инцидента.

Причините за инцидента все още не са изяснени.

В същото време е получен и сигнал за пожар на територията на Национален парк Централен Балкан. Мястото на пожара е над махала Нешковци, община Троян. Към него веднага тръгват шестима служители на Парковата охрана - от юг от Парков участък Клисура, и от север - от Парков участък Троян. Те обхождат мястото на пожара от два противоположни подстъпа - местността Букова могила откъм Клисура и махала Нешковци откъм Троян.

Съобщава се за много голям фронт и множество огнища, което създава предположение за умишлен палеж. Дирекцията на парка подготвя сигнал до Районната прокуратура в Троян.

Горят суха трева, папрат, храсти и шума в горската част. Пожарът навлиза в границите на Резерват Стенето. Характерът на терена не позволява достъп на коли до огнищата. С шестимата служители, участващи в първоначалното овладяване на пожара, в момента няма мобилна връзка.

Подготвя се мащабна организация на служителите от охраната на парка за потушаване на пожара. Уведомени са Районна служба "Пожарна безопасност и спасяване" - град Троян, и Държавно Горско стопанство - Черни Осъм.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини