От х:

Днес в x:

Бизнесът закъса, данъчните също

Гишетата в касовите салони остават полупразни

НАП Хасково няма да изпълни бюджета за 2011-та година, признаха от териториалният офис на приходната агенция. Дори и най-оптимистичните прогнози вещаят максимална събираемост от 135 млн лева, при заложен годишен приход от 144 млн. Тоест, в най-добрият случай-бюджета ще бъде изпълнен на 92-93 %. „В условията на криза, това е добре“ лаконично коментираха от НАП.

Основната причина за лошите резултати е ниската събираемост на корпоративният данък и осигуровките, крайно тревожни показатели за икономическото и социално състояние на областта. Липсата на корпоративен данък означава, че юридическите лица /фирмите/ не си плащат налога. Предвид бруталните глоби на данъчните за подобно нарушение, това означава че фирмите просто са в несъстоятелност или със запорирани сметки. Значително нарасналата междуфирмена задлъжнялост в България подкрепя това заключение. Липсата на осигуровки пък на практика означава, че много хора са загубили работата си. Глобите на работодателите за невнесени осигуровки или за работа без трудов договор са толкова драконовски, че от година-две, редовите/законни/ фирми не смеят и да си помислят за скатаване. Санкцията за сключен трудов договор със задна дата например е 15 000 лв.

Когато останат безработни, хората обикновено внасят само здравните си осигуровки и то чак като имат нужда от лекар. Здравното осигуряване обаче е сравнително евтино-за лице което се осигурява за своя сметка е 16.80 лв на месец. Социалното осигуряване е значително по-скъпо-например то е приблизително 30% от работната заплата.

Именно корпоративният данък и осигуровките са с най нисък процент на събираемост. Водят ДДС и ДОД/данък общ доход/ с 80-90 % изпълнение на плана.

Иначе според статистиката, до октомври тази година НАП-Хасково е събрал 9 милиона лева повече в сравнение със същия период на 2010-та- 115,5 милиона спрямо 106,4 милиона лева.

Водещо перо е ДДС- 22,5 милиона лева. Следват данъкът върху доходите на физически лица – 21,5 милиона лева и корпоративният – 8,4 милиона лева.

Събраните осигуровки също надвишават тези от предходната 2010 година. Сега те са над 61 милиона лева, докато преди година бяха с около 4 милиона лева по-малко. Въпреки това обаче сумата е далеч от заложената в бюджета.

До преди две години данъчните в хасковско събираха по 230 млн лева. От 2010 година обаче, големите данъкоплатци бяха обособени в специална дирекция в Пловдив, която администрира техните данъчни и осигурителни постъпления.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини