От х:

Днес в x:

Законови промени ще позволят отчитане на тока на по-дълъг период

Потреблението на ток да се отчита на по-дълъг период от един месец - такава възможност ще бъде дадена с промените на закона за енергетиката. Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев тази възможност може да бъде използвана, само ако потребителят е съгласен с нея, но ще се запази и вариантът за едномесечно отчитане. В никакъв случай вариантът на тримесечното отчитане, което познаваме от преди време, няма да бъде върнат, категоричен бе Семерджиев.

Председателят на регулатора обясни, че виждането е, че в момента, в който се предлага отчитане на по-дълъг период, това трябва да бъде съобразено с желанието на клиентите, а за онези, които предпочитат варианта за едномесечно, то да бъде запазено.

„Електроразпределителните дружества трябва да се съобразят с желанията на клиентите, а самите клиенти трябва да се убедят първо в предимствата на отчитането на по-дълъг период и тогава да го приемат като нещо нормално", каза Семерджиев. По думите му в много държави успешно се прилага и механизмът на предплащане.

Един от начините, по които този механизъм може да се използва е в зависимост от желанието на клиентите, каза председателят на ДКЕВР и даде пример, че ако в една сграда всички са съгласни да им се отчита на една година, те да си подписват някакви допълнителни условия с ЕРП-то, въз основа на които им се намалява например цената за снабдяване и им се отчита веднъж годишно, като плащат равномерни вноски през годината. „Давам пример за един възможен вариант за отчитане на по-дълъг период: равни вноски през годината и накрая се прави изравняване", направи уговорката Семерджиев.

Токът за бита от 1 юли ще поскъпне повече от очакваното заради дългосрочните договори за присъединяване към енергийната мрежа, обясни още Ангел Семерджиев. По думите му вече е подадено заявление за присъединяване от „Марица Изток" 1. От средата на следващата година факторите за оскъпяване на електроенергията за бита ще бъдат основно три - зелената енергия, изкупуването на квоти и дългосрочните договори.

„Оскъпяването в дългосрочните договори зависи от начина, по който влиза в експлоатация централата и в момента не мога да ви кажа точна цифра, но вие ще го видите в новия ред, който е предвиден. Във всеки случай оскъпяването вече е значимо, свързано с 2-2,3 процента на едро", каза Семерджиев.

С новия закон за енергетиката ще се въведе и такса за присъединяване на мощности за индустриалните потребители. Според Ангел Семерджиев подобна такса не бива да се въвежда и за бита, с изключение на потребителите, които много рядко използват услугата - например, във вили, където собствениците им ходят веднъж или два пъти годишно. Въпреки че те палят лампа два пъти годишно, електроразпределителните дружества имат много разходи, за да поддържат системата. За тези потребители с нулево или близко до нулевото потребление също може да се помисли за такса, смята председателят на ДКЕВР.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини