От х:

Днес в x:

Правят ново БДЖ при фалит

Ново БДЖ може да се роди при фалит на компанията. Такава идея се роди на кръгла маса във вторник. Може да се създаде нова държавна железопътна компания, подобно на "България Ер", която беше регистрирана след обявяването на националния авиопревозвач "Балкан" в несъстоятелност. Мозъчен тръст от икономисти, шефове на железниците, министрите на транспорта и на финансите умуват как да се отърват от огромните дългове на БДЖ - над 800 млн. лв., и да започнат на чисто, без да оставят българите без влакове, предаде АСН.

"Не е възможно държавата да остане без железници. В най-лошия възможен случай ще се търсят механизми за учредяване на нова железопътна структура", заяви транспортният министър Ивайло Московски пред бТВ. При създаването на "България Ер" държавата й отпусна 10 млн. лв. за оперативни разходи, а след това си върна харча, като продаде новата авиокомпания.

"Не вадя нищо за плашило. Явно хората от жп сектора не могат да повярват все още, че положението е изключително сериозно. 800 млн. не се обслужват - няма откъде", каза още министър Московски. И припомни, че някои от кредиторите вече поискали планове за погасяване на вземанията им от БДЖ.

В коридорите на централния офис на държавния холдинг на ул. "Иван Вазов" се заговори, че вече е имало мераклии за сградата на БДЖ в центъра на столицата, която е паметник на културата. В нея е работил първият Държавен съвет на България.

"Фалитът на БДЖ и създаването на нова компания не е толкова евтино, колкото изглежда, защото повечето активи на БДЖ са заложени при кредиторите. Ако БДЖ фалира и те си вземат заложените активи, новата жп компания трябва да намери пари за вагони, мотриси, локомотиви и други активи", каза пък Георги Ангелов на кръглата маса и припомни, че самолетите на "Балкан" не са били заложени. "Влакове се купуват на изплащане", коментираха и експерти от бранша.

Шефовете на БДЖ получиха подкрепата на известни икономисти и финансисти и на асоциацията на жп заводите за реформата и превръщането на българските железници в стегната компания, която през 2012 г. ще излезе на нула, ако се изпълнят предвидените мерки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини