От х:

Днес в x:

Порой от грешки дебнат вота в неделя

"Как ша съ опраим"

Огромен брой грешки заради новия начин на гласуване ще бъдат отчетени на изборите в неделя. Предупрежденията са на стари изборждии, много от които са наблюдатели и застъпници в утрешния вот. Те посочват като причина многото бюлетини, с които ще се гласува, особено в селата, които си избират свой кмет. Там ще пускат 4 бюлетини-за президент, за общински кмет, за общинска съветническа листа и за кмет на селото. Немалко жители на селата имат майчин език, различен от българския. Не са малко и неграмотните. От друга страна, относително застарялото население е свикнало със стереотип, който не побира новия начин на гласуване. Това предполага много грешки при гласуването и като резултат-сбъркани вотове или невалидни бюлетини.

От СИК-овете не отричат проблема, но предупреждават че нямат право да помагат, дори и на тези гласоподаватели, които явно не се ориентират в процеса на гласуване. Единствените „жокери“ за лесно различаване на бюлетините са, че едните са по-къси от другите, не без чувство за хумор коментират от общинската избирателна комисия. Другото улеснение е че изборът за президент е отделен от другия вот. Гласоподавателят за избере държавен глава, ще се разпише и пусне бюлетината си и отново ще влезе в тъмната стаичка.

Утежнената процедура ще има и още един резултат- по-бавно гласуване, което може да изяде часове при опашка от избиратели пред съответната урна.

Какви проблеми срещат хората по селата, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Жителите на селата масово не знаеха колко бюлетини трябва да пуснат
Затруднените в четенето ще имат сериозни затруднения
В Узунджово мислеха че ще гласуват само 1 кмет. Всъщност избират 2-на селото и на общината
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини