От х:

Днес в x:

Усмихни се! Смайли (Smiley) ден - накарай и другите да се усмихват

"Do an act of kindness. Help one person smile"!

По традиция първият петък на октомври (през 2011 година на 7 октомври), миг преди настъпването на есента, е Световният ден на усмивката. Е, началото на този сезон определено има нужда от повече усмивки.

Това е денят "посветен на доброто настроение и добрите дела", според неговия основател, Харви Бол. Мотото е: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне". Бол смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.

Усмихнато личице е нарисувано от американския художник Харви Бол (Harvey Ball) през 1963 г. като поръчка от една застрахователна компания, решила да повдигне духа на своите служители и да ги накара да се усмихват всеки път, когато се срещат с клиенти. Компанията се нуждаела от леснозапомнящ се и ярък символ, а Бол го разработил за не повече от 10 минути. За работата му заплатили 45 долара и това е цялата печалба, която Бол е получавал за усмихнатото личице, защото дори не поискал да го регистрира като търговска марка. През годините редица предприемчиви търговци натрупали състояния като използвали усмивката върху  многомилионен тираж от значки, картички, емблеми и сувенири, без да се замислят за някакво авторско право. Днес синът Чарлз оглавява основаната от Харви Бол World Smile Corporation, следи кой и как използва регистрираната вече марка с инициалите на автора, а цялата печалба след изплащането на данъците отива за благотворителност.

Харви Бол умира през 2001 г. на 79-годишна възраст, като приживе окончателно определя своята мисия на Земята – той виждал себе си като международен посланик на щастието и дори измислил празника през октомври – Световен ден на усмивката. Бол смятал, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини