От х:

Днес в x:

КАТ слага 15 камери плашила. Преглед на националния печат

„24 часа": КАТ слага 15 камери плашила

10 камери и 15 кутии за тях, които ще снимат и стряскат шофьорите по най-опасните пътища в страната, ще бъдат купени от КАТ до края на годината. Кутиите ще бъдат използвани, за да плашат наглите шофьори и да действат превантивно за намаляване на скоростта, обясни зам.-директорът на Охранителна полиция Алекси Стратиев. Нови 2000 тестера за дрога ще закупят още от Пътна полиция до два месеца. Според данните на КАТ има засечени таксиджии и тираджии, които вземат амфетамини, за да карат по-дълго.

„24 часа": От Обеля до Младост с един билет

С един билет софиянци ще стигат от Обеля до Младост догодина. Документът ще важи за двете линии на метрото и за прекачване от единия лъч в другия няма да се доплаща.

Връзката ще става при ЦУМ, където станцията ще е на две нива.

В края на август 2012 г. трасето на подземните влакчета ще е дълго 31 км, ще има 27 станции, 4 паркинга за над 2700 коли и ще вози 380 000 души на ден, съобщи вчера шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. С кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника й по транспорта Любомир Христов той провери как върви строителството на втория метродиаметър и инспектираха станциите при НДК и х-л "Хемус".

Втората линия на метрото от Обеля до Лозенец вече е готова на 75%, а разширението на първата - от бул. "Цариградско шосе" до Младост - на 80%. До края на годината трябва да приключи архитектурното оформление на пероните, а след това ще започне да се монтира оборудването. През май пък трябва да стартират тестовете и изпитанията на трасето.

 

„Труд": Гърция паникьоса Европа

Затъналата в дългове Гърция свършва парите, еврото се срива, борсовите индекси - главно в Европа, но и по цял свят - падат.

Това е резултатът от засилващите се притеснения, че фалитът на южната ни съседка изглежда неизбежен.

Масло в огъня наля германският икономически министър Филип Рьослер, който не изключи "организиран" фалит на Гърция с цел спасение на еврото.

Парите в хазната ще стигнат до октомври, ако не получим следващия транш от 8 млрд. евро, заяви гръцкият зам. финансов министър Филипос Сахинидис.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче предупреди, че това няма да стане, докато Атина не изпълни изцяло поетите ангажименти за икономии. Сигналите от Берлин подплашиха инвеститорите. Всички борси регистрираха спадове, еврото достигна най-ниското си ниво спрямо йената от 10 г. и удари 7-месечен минимум спрямо долара.

 

„Труд": Стефан Данаилов е кандидатът на БСП за вицепрезидент

Стефан Данаилов е кандидатът на БСП за вицепрезидент, съобщиха от БСП. Той бе избран със 101 гласа от общо 102 гласа.

"Можех само да мечтая за такава кандидатура. Всички, които познавате Стефан Данаилов, сте уверени, че той не само е любим актьор и преподавател, но и любим държавник". Това заяви кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин.

"Уверих се колко усилия полага Стефан Данаилов не само за културата и авторитета на страната, но и за това българите да имат самочувствие", каза още Ивайло Калфин. По думите му, Стефан Данаилов е политик, патриот, честен и принципен човек и няма човек в България, който да оспори това.

Ще започнем кампанията в най-скоро време и ще се появим заедно. Очаквам да направим с всички социалисти успешна кампания за България", добави Калфин.

 

„Стандарт": Ламбо с две роли

Денем ляв кандидат за вицепрезидент, вечер милионер в "Стъклен дом". Това ще бъдат двете роли, с които Ламбо ще раздвоява българите през октомври. С прочувствено писмо до Сергей Станишев любимецът на няколко поколения склони да влезе в битката за "Дондуков" 2.

Като подгласник на Ивайло Калфин Стефан Данаилов обърка пасианса на всички партийни щабове.

"Ще падам и ще ставам, докато съм жив", зарече се Майор Деянов и отново застана на партийната амбразура. Решението на Ламбо шокира и милионите фенове на сериала "Стъклен дом", които чакат новите епизоди от началото на следващия месец. Трябва ли филмът да падне от екрана заради участието на Данаилов в него в ролята на богаташа Димитър Касабов? Дилемата дали става въпрос за предизборна агитация предизвика спешно съвещание в Би Ти Ви.

„Стандарт": Нашенци бягат от Гърция

Идваме си в България, търсете ни къща. Това казали на роднините си у нас дузина българи, които вече стягат куфарите си в Гърция. Нашенците твърдо са решили да продават къщите и апартаментите си в Серес и да се прибират в България. Причина за решението им стана последното затягане на колана, които властите в Гърция обявиха в неделя. Кабинетът "Папандреу" въведе нови данъци и увеличи вече заложените налози заради огромната дупка в гръцката хазна.

Освен нашенци към България са тръгнали и много гърци. Застрашени от фалит на фирми и от растящата безработица, те тръгват към България. За да запазят и малкия си оборот пък, гърците масово обявяват промоции и намаления, показа проверка на "Стандарт". "Седмица на изненадите! Удряме по кризата! Внимавайте, имаме решения! Ниски цени!" Надписът е от витрина на магазин за дрехи в центъра на Серес. Минувачите с усмивка казват, че им се ще същите неща да им напишат и от правителството.

 

„Монитор": 20 000 нови думи в бг речника

До 20 000 нови думи и форми ще има в Правописния речник на българския език, който излиза през 2012 година. Това стана ясно при представянето на предговора му вчера. Сред тях са "талибани" и "уахабити". От спорта пък навлизат неологизми като „плейофи", „кайтсърф" и „бодиборд", а от музиката - „рап", „рейв", „техно". "В блога си постнах постинг за фиксинга на еврото", е ярък пример за изречение, съставено от нови думи в българския. 132 основни правописни правила съдържа изданието, каза ръководителят на Секцията за съвременен български език проф. Владко Мурдаров.

„Монитор": Взрив в АЕЦ във Франция уби човек

Експлозия в пещ за преработка на слабо радиоактивни отпадъци, намираща се в АЕЦ в южния френски град Маркул, отне живота на един човек и рани четирима, предаде АФП. Според първоначалната информация се очакваше да има изтичане на радиация, но по-късно говорител на енергийната компания „Е Де Еф", чийто филиал "Сокодеи" е оператор на централата, обясни, че става въпрос за промишлена, а не за ядрена злополука.

„Монитор": Естония ни хвали за финансовата стабилност

Естонският премиер Андрус Ансип ни похвалил за финансовата стабилност и управлението на еврофондовете. Това е станало по време на среща с българския премиер Бойко Борисов в Талин вчера. България е в много добра позиция по отношение на държавния си дълг. Този факт беше оценен и от агенция Moody`s, която повиши рейтинга на страната ни, казал след похвалата премиерът Борисов.

 

„Дневник": Гърция има пари едва за няколко седмици

Гърция има пари само за няколко седмици, съобщи пред "Ройтерс" зам.-финансовият министър на страната Филипос Сахинидис. Така той потвърди неофициалните коментари, направени по-рано от гръцки официални лица, че хазната на страната е почти празна и парите ще стигнат за много кратко време, ако не бъде получен следващият транш от ЕС и МВФ.

"Ние определено имаме сили да маневрираме в рамките на месец октомври", каза Сахинидис в интервю за телевизионния канал "Мега" в отговор на въпроси колко дълго правителството ще бъде в състояние да плаща заплатите и пенсиите. "Ние искаме да сме сигурни, че държавата може да продължи да работи без проблеми", добави той.

„Сега": Всички държави в ЕС нападат България за слабо правосъдие

Всички държави в Евросъюза се присъединиха вчера към критиките на Европейската комисия срещу България и Румъния за слаба борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. За първи път от четири години Съветът на ЕС по общи въпроси (външните министри) превърна рутинната си подкрепа за годишния доклад на ЕК в самостоятелен подробен анализ на недостатъците в сферата на правосъдието и вътрешния ред в двете наблюдавани страни. Така не само еврократите в Брюксел, но и правителствата на държавите членки изразиха тревога, че не виждат желаните резултати, а именно - осъдени на затвор мафиотски босове, пратени зад решетките висши правителствени функционери и отнето имущество на необяснимо забогателите.

„Дума": Стефан Данаилов - за вицепрезидент

Стефан Данаилов е вицепрезидентът, който ще застане до Ивайло Калфин. Единодушно и с аплодисменти Националният съвет на БСП подкрепи вчера кандидатурата на известния актьор, който изненадващо за всички се съгласи да участва в изборите.

След като отказа да бъде обсъждан като кандидат за държавен глава, Данаилов реши да даде рамо на левицата в битката й за бъдещето на България. В много емоционално писмо до Сергей Станишев той искрено се възмущава от случващото се в държавата при управлението на ГЕРБ. "Нямаме гаранции, че ще успеем, но знам, че не мога да гледам отстрани", пише Стефан Данаилов. След това предлага на Станишев да разгледа и неговата кандидатура за вицепрезидент на БСП. "Ще участвам с цялата си вяра в България", допълва Ламбо. Написаното е с дата 9 септември.

Лидерът на партията прочете писмото пред притихналата зала в киносалона на "Позитано" 20. Краят му бе посрещнат с бурни аплодисменти и на крака. Залата категорично подкрепи решението на Стефан Данаилов, а самият Калфин също не скри радостта си от развръзката: "Не можех и да мечтая за по-добра кандидатура." Станишев добави, че БСП е избрала най-доброто, което има. Защото звездата на българското кино и театър е "най-обичаният човек в БСП".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини