От х:

Днес в x:

От немотия: Набутаха туберкулоза и пневмония в едно отделение

Д-р Иван Петров и колегите му вече ще проверяват и за пневмония и за туберкулоза

Бившият ТУБ диспансер в Болярово се принуди да лекува пациентите си с туберкулоза и белодробни заболявания в едно едничко отделение след като няма пари да поддържа две. Това потвърди управителят на настоящата белодробна СБАЛ/Специализирана болница за активно лечение/ д-р Ирина Караманова. От много години насам, болните от туберкулоза бяха на 8-я етаж, а тези с астма и пневмония на 3-я. Смисълът от разделението бе заради остро заразния характер на туберкулозата, чийто бацил е един от най-устойчивите във външна среда.

Обаче от тази година СБАЛ е с 2.5 пъти по малък бюджет. През 2010-та болницата разполагаше с 1 милион и 600 хиляди лв, сега могат да заработят максимум 700 хил годишно. Променената методика в плащането на туберкулозата предвижда по 20 лв на леглоден за болен от туберкулоза. Парадоксът е че заради добрата работа на Диспансера, заболяването в региона е сведено до минимум- отделението има 5-6 болни. И то не може да се издържа. Затова болните се прехвърлят в пневмо-фтизиатричното на 3-я етаж.

„Направихме отделен вход, преградихме коридора с подвижна стена“ обясни д-р Караманова в отговор на въпроса не е ли рисковано това сливане. Според нея няма опасност от вътрешно болнични инфекции.

Заради сливането се съкращават 5 медицински сестри и 3 санитарки. Заплатите на 13-те лекари пък са орязани с 40% от януари насам. Така специалистите взимат минималните суми по колективните си трудови договори-малко над 500 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини