От х:

Днес в x:

Биолози: Дълголетието е свързано с равенството

Даманите са социални същества, а продължителността на живота им е до 12 години. Защо тогава, без да им липсва храна, без да са нападнати от хищници или покосени от болест, някои живеят много по-малко?

Животът в големи общности със сравнително еднотипни социални връзки увеличава продължителността на живота, е изводът на учените. Или, казано иначе, съжителството в общност с неравностойни по отношение на социалните контакти индивиди, съкращава живота.

Цели 11 години специалистите са наблюдавали скупчванията, спането и прегръдките между индивидите от две колонии дамани в израелския резерват En Gedi Nature Reserve. Тяхните взаимоотношения учените пренесли в математически модел, наподобяващ социална мрежа.

Така станало ясно, че колониите на тези животинки са два типа. В единия случай всичките дамани имали приблизително еднакъв брой връзки с други екземпляри, като близостта при тези контакти също била приблизително еднаква. Авторите на изследването наричат този тип „егалитарни” колонии социалистически, за разлика от другия тип колонии – „йерархичните”.  При втория тип общности някои дамани имали голям брой социални връзки, а други общували с малко себеподобни или дори били съвсем самотни. В тези общности продължителността на живота била средно с няколко години по-ниска, като по-малко живеели също и социално активните дамани от колонията.

Учените не могат да определят причината за дълголетието в „социалистичеките” колонии. Във всеки случай в колониите с неравностойни по отношение на социалните контакти дамани, ниската продължителност на живота не се дължи на недостатъчния достъп на самотниците до храна или на хищници. Възможна версия е стресовата хипотеза – втория тип колонии се контролират от най-силните и агресивни животни, а това предизвиква стрес у всички членове на общността.

Резултатите от дългогодишното наблюдение и матемитечското моделиране са публикувани в PLoS ONE

Що се отнася до приматите и особено до нас, хората, това изглежда аксиоматична истина, която биолози и социолози продължават да изучават неуморно. Преди време екип учени доказа, че приятелските отношения увеличават продължителността на живота, на база наблюдения на павиани.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини