От х:

Днес в x:

Промените в екосистемите започнаха?

В северната част на Атлантическия океан бе засечен планктон. Невероятното в този факт е, че той никога не е бил наблюдаван по тези места. Поне не и през последните 800 хил. години, съобщи Би Би Си.

Според учените това е станало благодарение на топенето на полярните ледове, което е позволило на планктона да се премести от Тихия в Атлантическия океан.

Независимо от факта, че планктонът е храна за водните животни, специалистите смятат, че появата му на необичайното за него място може да доведе до мащабни промени в океанския живот и въобще в екосистемата.

Така през 2010 г. край бреговете на Испания и Израел бяха забелязани сиви китове, които по принцип обитават само Тихия океан. В Атлантика те не са били виждани поне от 300 години насам.

Данните за появата на планктона са плод на 13-годишни проучвания с участието на 17 изследователски института от 10 европейски държави.

"Подобна миграция е ярък пример за това как променящите се климатични условия водят към изменения в поведението и придвижването на биологични видове, което води след себе си промени в екосистемите”, обяснява ръководителят на кралския институт по изследване на морето в Холандия.  

Според британски учен природни изменения в такъв мащаб за последен път са ставали преди 2 млн. години.

Тогава появата на нови видове животни в Атлантическия океан е довело до измирането на други като резултат от борбата за оцеляване.

Промяната в температурата и химическия състав на океанската вода може да има последици за риболова. Някои видове риби може да се преместят на север, в по-прохладни води.

„Ние просто искаме да предоставим информация за тези хора, които взимат решения. Не казваме, че това е лошо или добро. Става въпрос за възможни огромни промени в океана”, допълват още от кралския институт по изследване на морето в Холандия.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини