От х:

Днес в x:

САЩ: Убихме Осама, ще убием и Зауахири

САЩ ще ликвидират новия шеф на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири, така както елиминираха Осама бин Ладен, заяви на пресконференция председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майк Мълън, цитиран от "Франс прес".

Според Мълън новината, че досегашният втори човек в йерархията на терористичната мрежа поема командването й, не е изненада.

Той и организацията му продължават да ни заплашват. След като се постарахме да заловим и убием Бин Ладен и успяхме, ще направим същото и със Зауахири, каза адмиралът на пресконференцията с министъра на отбраната Робърт Гейтс.

Гейтс отбеляза, че новият лидер на "Ал Кайда" ще бъде изправен пред известни предизвикателства, за да наложи авторитета си в организацията, тъй като не притежава обаянието, оперативните качества и размаха на Бин Ладен, посочва "Асошиейтед прес".

Избирането на бившия номер 2 на мястото на Бин Ладен обаче е напомняне, че терористичната организация продължава да съществува, стреми се да се запази и трябва да бъде преследвана.

По-рано висш американски представител, пожелал анонимност, отбеляза, че Зауахири не е доказал ръководните и организационните си качества в "Ал Кайда".

Поемането на ръководството на организацията ще предизвика критики, дори отхвърляне вътре в групировката, тъй като Зауахири няма реален боен опит, избирайки да бъде генерал, седящ в кресло.

"Ал Кайда" е банкрутирала и е вече в миналото, независимо кой е наследил Осама бин Ладен начело на терористичната мрежа, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от БТА.

Идеологията на "Ал Кайда" се провали. Фактът е, че бъдещето на района са мирните движения, а "Ал Кайда" е минало.Това беше истината преди смъртта на Бин Ладен, такава е истината и днес, добави Карни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини