От х:

Днес в x:

Мегаземетресения могат да ударят в различни точки на планетата

Изключително силни земетресения като това на 11 март в Япония могат да ударят в различни точки на планетата, дори ако там не е имало силни трусове в миналото, сочат резултатите от японско изследване, цитирани от Франс прес.

До 11 март земетресения с магнитуд 9 бяха регистрирани само в няколко региона - Чили, Аляска, Камчатка и Суматра. Следователно никакви данни не предвещаваха, че е възможен трус с такава сила по протежението на японския разлом, с изключение може би на земетресение през 869 г. сл. Христа, което обаче не е добре документирано, заявиха японски сеизмолози.

В североизточната част на Япония е имало много трусове с магнитуд 7, но от 1923 г. не е регистриран нито един трус с магнитуд над 7,5. От 17 век няма и исторически данни за трус с магнитуд над 8,5. Въпреки това на 11 март рекордно по сила земетресение опустоши източното крайбрежие на Япония.

Този трус ни напомня, че е възможно да има земетресение с магнитуд 9 по протежението на други разломи дори ако там не е имало подобен прецедент в миналото, отбелязаха Шиндзабуро Одзава и колегите му от Японската служба за геокосмическа информация.

Преценките, направени въз основа на исторически данни, бяха недостатъчни. Следователно е наложително с помощта на GPS системи да се следи натрупването на напрежение в земната кора, за да се преценят по-добре сеизмичните рискове. От 90-те години сеизмологията се възползва от развитието на космическите технологии, които позволяват с помощта на спътник да се измери деформацията на повърхността по ръба на тектонски плочи.

През 15-те години преди земетресението на 11 март GPS системите показаха бавно натрупване на тектонско напрежение близо до остров Хоншу. Данните, събрани с GPS системи, сочат, че е възможно по-често да има мегаземетресения, отколкото това се прогнозира от класическите сеизмични модели.

Неотдавнашни геоложки изследвания установиха, че вълни цунами, сходни с тези след земетресението на 11 март, са заливали североизточното тихоокеанско крайбрежие на Япония на всеки около 800 - 1000 години. Според изчисленията на Одзава и неговия екип са нужни не повече от 350 -700 години, за да може напрежение, сходно с онова на 11 март, да се натрупа отново в района. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини