От х:

Днес в x:

Страсбург: България е рецидивист по мудно правосъдие. Преглед на националния печат

"Труд": Тотална лустрация във Външно

Пълна лустрация за служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност предвиждат промените в Закона за дипломатическата служба, който предлага Министерството на външните работи. Проектът е пуснат за обществено обсъждане от вторник в интернет.

Ако Комисията по досиетата установи такава принадлежност, първият дипломат може да прекрати едностранно и без предизвестие трудовото или служебно отношение с тях и да ги преназначи на друга длъжност във външнополитическото ни ведомство, предвиждат промените. Ако те се превърнат в закон, свързаните с бившите служби няма да могат да стават нито посланици, нито генерални консули, нито генерални директори, директори, или началници на сектори във Външно.

"Труд": Страсбург: България е рецидивист по мудно правосъдие


България трябва да вземе генерални мерки срещу мудното правосъдие, включително чрез въвеждане на процедура за обезщетения на потърпевшите, реши Евросъдът по правата на човека. Нещо повече - даде 12 месеца на държавата да изпълни решението. Тъй като то ще влезе в сила 3 месеца след постановяването му, управляващите имат общо 15 месеца да напишат нов закон за обезщетения заради прекомерно продължили наказателни, граждански и административни дела, да променят Закона за отговорността на държавата или да направят нещо трето. Ако не се случи, България ще е в черния списък на нарушителите във всеки доклад на Комитета на министрите на СЕ.

За първи път във вторник Евросъдът приложи спрямо държавата новата процедура на "пилотни решения". Тя се задейства при многобройни еднотипни и повтарящи се нарушения на човешките права.

"Новинар": Доган работи по визията на желания кандидат-президент

В ДПС вече са сформирали работна група, която да работи по визията на желания кандидат-президент, ако движението издигне такъв. С тази задача се е заел лично лидерът на партията Ахмед Доган, съобщи заместникът му Лютви Местан. В ДПС обаче все още обмислят дали да издигнат своя самостоятелна президентска кандидатура. Според тях кандидатът трябва да има ясна визия за развитието на България с хоризонт поне до 2020 г.

Местан определи призива на премиера Бойко Борисов партиите да издигнат лидерите си като хвърляне на "хастар на ръкавица към партиите, а не истинско предизвикателство". „Такова би било, ако самият Бойко Борисов беше заявил, че се включва в президентския вот като лидер на партия ГЕРБ," добави Местан.

"Стандарт": Забъркаха посмъртно Батето в изборите

10 дни след смъртта му името на Иван Славков отново бе забъркано в скандал.
Инициативният комитет, който бе номинирал Батето за президент, обяви, че дава подкрепата си за Алексей Петров и екипа му за вота през есента. Оглавеният от Васил Иванов-Лучано комитет е решил след смъртта на Батето да не издига нова кандидатура, съобщиха от София прес. Затова те се вливат в екипа на Алексей Петров.
Бившият спортен министър и депутат от НДСВ Васил Иванов-Лучано обаче категорично отрече да се присъединява към "Единение и екипност" на бившия съветник в ДАНС.
"Изненадан съм от реакцията на Лучано", на свой ред каза пред "Стандарт" проф. Милен Семков, координатор на Инициативния комитет на Алексей Петров. "Ако имат проблеми в техния инициативен комитет, нека да си ги изгладят. Ние сме казали - който иска да ни подкрепя, може да го стори. Разбира се, ако одобрява нашите идеи и документи", поясни още професорът.

"Монитор": Всеки четвърти без здравна осигуровка

Над 1,9 милиона, или всеки четвърти българин, вече нямат здравни осигуровки. Това показват последните данни на здравната каса, огласени вчера от КНСБ. В същото време 1,200 млн. от тях вече си имат личен лекар, но не са плащали редовно и поради това изпадат от системата. Част от хората сигурно са в чужбина и са забравили да подадат декларация в НАП за освобождаване, други са в сивия сектор, коментира вчера вицепрезидентът на синдиката д-р Иван Кокалов на кръгла маса, организирана от конфедерацията и германската фондация „Фр. Еберт". Броят на неосигурените нараства заради неудовлетвореност от системата, емиграция и безработица, смята той.

"Труд": Бойко Борисов бламира здравния министър

Бойко Борисов бламира намерението на здравния си министър в аптеките да могат да работят и хора, които не са фармацевти. Докато д-р Стефан Константинов бе в Будапеща, премиерът събра здравни експерти от ГЕРБ на среща с Българския фармацевтичен съюз. Решено бе само магистър и помощник-фармацевти да работят в аптеките. 4000-те консултанти, които сега продават там сапуни, памук и козметика, остават на улицата. Промяната ще повлече поскъпване на лекарствата - фармацевтите са по-високо платени и ще увеличат разходите на аптеките.

Борисов повикал в МС вицепремиера Симеон Дянков, шефката на здравната комисия Десислава Атанасова, директорката на здравната каса д-р Нели Нешева, зам. здравната министърка Гергана Павлова и депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов. Интересите на аптекарите защитавали Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз, и заместничката му Аделина Любенова (тя е и отговорният фармацевт на дистрибуторска компания).

"Стандарт": Море от англичани

Море от англичани ще ни залее това лято. По родните курорти трескаво учат езика на Шекспир.
Очаквам повече от 400 000 наши туристи в България, разкри специално за "Стандарт" временно управляващата британското посолство у нас Катрин Барбър. Тя се позова на данни от туроператорите, според които през 2011 г. се очаква 30% увеличение на английските туристи в България. Причината е добрата репутация на курортите ни и размириците в Близкия изток. Според Барбър единственият проблем е, че много малко полицаи, дори в големите курорти, говорят английски. Но британското посолство е организирало тази година курсове в Слънчев бряг. За пръв път дойдох у вас през 2002 г. и постоянно търсех начин да се върна в красивата ви страна, каза още Барбър. За мен беше щастие, че успях, допълни тя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини