От х:

Днес в x:

Ловният сезон на лудите крави

Една политическа пародия с елементи на срам от Dnes.bg

Пролог: Президентът свиква Консултативен съвет по национална сигурност по повод вилнеещите в Странджа полудиви крави със съмнения, че са болни от шап. Присъстват Президентът, Премиерът, министри, лидери на партии (и записващото устройство).

Президентът: Уважаеми дами и господа, аз като опитен авджия искам да споделя тревогата си от настоящата ситуация и разочарованието си от този, така да се каже национален провал. Извинете, но България е с традиции в лова, при това извън границите, в така да се каже екзотични условия и да не може да се отстрелят няколко добичета...Мисля, че това е провал за управляващите. При това поредния!

Премиерът: Извинете господин президент, но от центъра на София е лесно да се критикува. А там момчетата да знаете какви тръни газиха, каква кал, а кравите тичат, тичат ще ги сгазят както се казва, като луда крава телето си. Освен това, нашите експерти казаха, че били много интелигентни животни. Аз вярвам на експертите. Щом казват, значи са проверили. И освен това провалът не е на партията и на правителството, защото ние се включихме едва тия дни, с МВР, снайперисти, хеликоптери, целия ресурс...

Президентът: Но липсва професионализъм в цялата работа. Ето аз като опитен ловец знам, че то си има майсторлък, не може така пушките и давай! Какви са тия професионални ловци, дето не могат да уцелят една бягаща крава? Аз какви бързоноги добичета съм уцелвал!
 
Премиерът: Господин президент, вашата партия има богата колекция от трофеи, знаем ние. Обаче тия крави са диви от има няма 20 години. Вашата партия като беше на власт, какво направи?! А сега ни остави на нас да се оправяме с лудите крави, с пенсиите, с дефицита!

Министърът на вътрешните работи: Ако бих могъл да се намеся да обясня защото проблемът е комплексен и изисква мобилизирането на усилия от различни нива на компетенция, защото става дума от една страна за професионалисти в стрелбата, но и на професионалисти по животните, на психолози, дори и психиатри, защото както разбрахте това не са прости крави, това са едни много интелигентни животни, тъй като са били полудиви дълги години и са оцелявали като същевременно заразата е опасна и ако стигне по селата знаете вече колко добитък отиде...

Премиерът: Нека аз простичко да обясня: Всичко в тая държава опира до мене. Ето има си професионалисти, ловци, началници - нищо не е направено. Затова пратих полицаите, със снайперите, момчетата са обучени, окото няма да им трепне. Така че не виждам проблем.

Лидер на партия: Ние напълно подкрепяме действията на правителството, защото са националноотговорни, защитават българската сигурност и са израз на българския кураж. Защото ние подозираме, че тези крави идват от Турция и може да са диви, но не са малоумни и явно нападението им е една диверсия срещу нас, което ние като националноотговорна партия апелираме да се приеме отговорно и да му се отговори достойно, както винаги са правели българите! Това не са български говеда, българските говеда са достойни и смели говеда!  

Лидер на партия: Според нас това е една ужасна обида както за нашите съседи, така и за самите добичета и отявлено нарушение на техните права и свободи. Защото всяка крава има право да реши дали да е дива или домашна и това, че е дива не я прави по-малко крава. Вие твърде лесно посягате на правата на тези животни защото били диви, вместо да субсидирате една програма за социалната им интеграция. И знаете ли дали са болни? Не, подозирате! А ако се окаже че не са? Кой ще защити правата на тези онеправдани добичета!

Лидер на партия: Според нас очевидно става дума за провал на управляващите да се справят с положението, който е поредният им провал и ние отдавна предричаме, че не са способни да овладеят положението в държавата. Щом и кравите побесняха, какво остава за бедните, за пенсионерите, за трудещите се! Както се видя, управляващите използват всеки повод за полицейски произвол и демонстрация на сила от страна на МВР. А опита ли се някой с други, по-цивилизовани средства? Не. Потърсиха ли някой с опит в решаването на потенциално опасни ситуации- не. Ето нашата партия например, не се биеше с престъпните елементи, ние пращахме министъра на вътрешните работи да се разбере човешки с тях. Освен това, имаме силна младежка организация, може да се съберат доброволци, млади, самоотвержени партийци. Но никой не ни потърси.

Премиерът: Защото после ще ми излезе през носа, знам ви аз вас. Оставихте ме да ви плащам вересиите, да ви оправям бакиите. Сега ще изловите 10 крави и после ще поискате еврофондове за тях, знам ви аз!

Лидер на партия: Аз предлагам вместо да продаваме националния интерес като се доверим на компрометирани политически партии, да помолим патриотичните партии с доказани национални чувства да организират опълчение- има момчета, дето си хабят силите по разни незаконни църкви, по мачове, по митинги. Да съберем този потенциал и да го организираме срещу врага! Това са яки, силни момчета, с хъс, с мускули- истински тореадори! Да го кажем по български- бикоборци!

Президентът: Предлагам да обсъдите с г-н министъра на вътрешните работи перспективите за сътрудничество в тази област. Но за пред медиите предлагам да се обединим около тезата, че ситуацията ще бъде овладяна и има национален консенсус по въпроса.

Премиерът: По кой въпрос?

Президентът: За кравите.

Премиерът: Ама кое точно за кравите?

Президентът: Че ситуацията ще бъде овладяна, по цивилизован начин и без да се нарушават правата на кравите, като не се подценява потенциалната опасност от евентуални рискове.

Премиерът: А аз какво да кажа на момчетата?

Президентът: Като ловец ли ме питате или като президент?

Дружески смях в залата. Заседанието се закрива.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини