От х:

Днес в x:

Имунизират 12-годишните срещу полово предаван вирус

12-годишните ще получат защита срещу смъртоносна болест, предвижда здравна програма

Шестокласничките в Хасково да бъдат имунизирани срещу полово предавания папилома вирус, който предизвиква фаталния рак на шийката на матката. Това предлага в мащабна здравна програма община Хасково. Вносителят и е д-р Марио Янакиев, общински съветник и, председател на здравната комисия в общинският съвет.Част от здравната програма вече се изпълнява. Обс Хасково гласува 42 хиляди лева за безплатна имунизация на 16 годишните хасковлии срещу хепатит А. Болестта разболя близо 500 души от региона тази година.

6 е най опасното число за здравето на децата ни, предупреждават хасковски лекари. Критичните точки за здравето са са – 6-тата година, 6-ти клас и когато станат на 16.

Ключовите възрасти са в основата на здравна програма на община Хасково за следващите 2 години. По идеята на д-р Янакиев, в три етапа трябва да се осигури по-добро здраве на хасковлийчетата при частично поемане на разходите от общинския бюджет.

Първият етап ще започне реализация от новата учебна година. Имунизацията срещу хепатит А ще започне от 15-ти до 30-ти септември с изготвяне на списъци на желаещите да си поставят ваксината. Тя е безплатна, но за да бъде на 100%-та ефективна, е необходима и реимунизация след 6 месеца. Тази доза обаче вече не се поема от общината, а е лично решение на всеки родител. При голям интерес може да се организира закупуване на допълнителната доза на преференциални цени. В момента ваксината срещу хепатит А се продава между 39 и 50 лв в зависимост от доставката. Над 1100 са 16 годишните в Хасково, които подлежат на имунизация. Според лекари тази възраст е най-подходящата.

Това е една от стъпките, но далеч не първата. Според д-р Янакиев, децата ни за пръв път са сериозно застрашени на 6 години. Лекарят настоява до 2012-та да се приеме в профилактичните пакети така наречените насочени прегледи за затлъстяване, гръбначни изкривявания и проблеми със зрението. Всяко трето дете на тази възраст индикира началото на един от тези проблеми. Общината ще ангажира съответните специалисти, които да допълват националния профилактичен календар. Новото ще е очен специалист. Той ще следи главно за т. нар. „мързеливо око“. Това е феномен който се развива в ранна детска възраст. Едното око е по-късогледо от другото и постепенно с израстването, мозъкът полека лека го изключва от процеса на сетивните възприятия. След пубертета, този проблем става почти необратим.

Тази програма ще струва на общинският бюджет не повече от 10-12 хиляди лева и може реално да се осъществи следващата година, пледира лекарят. Допълнителната профилактика ще е безплатна за родителите.

Третата и най-важна точка е споменатата имунизация срещу смъртоносния папилома вирус. Тя ще се направи само на 6-класници и то само на момичетата. Идеята е с финансова помощ от общинския бюджет да се предпазят девойките полово предавания вирус, който води до смъртоносен рак. Целта е да се вземат мерки преди момичетата да започнат редовен полов живот. Мъжете са неуязвими за папилома вирус, но могат да го пренасят. Програмата е предвидена за реализация през 2013-та година.

Проблемът е, че ваксината струва чудовищно количество пари за стандарта ни. Трите дози са около 600-700 лв. При добра планировка и заявка обаче цената може да бъде редуцирана значително, плюс финансова помощ от местната общинска хазна, вярва Янакиев.

На фона на издънения бюджет изглежда утопично, но така изглеждаше и предложението за ваксината срещу Хепатит А, а парите са вече отпуснати.

Г.Христов

Д-р Марио Янакиев е автор на амбициозна здравна програма
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини