От х:

Днес в x:

Трайков: Стоя зад всички свои действия

"Нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите. Стоя зад всички мои действия", заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Трайчо Трайков във връзка със скандала около подписаното споразумение по проекта "Белене".

"Аз съм човек, който се опитва да установи в каква степен са защитени националните и икономическите ни интереси", посочи Трайков. Той повтори, че директорът на НЕК Красимир Първанов е подписал документи, въпреки изричната му забрана, без санкцията и мандата на БЕХ и в нарушение на решение на Съвета на директорите на електрическата компания.

Трайчо Трайков разказа на депутатите как се е стигнало до конфликта с шефа на НЕК Красимир Първанов.

"Миналия петък имахме съгласувани и взаимноприемлив и от българската, и от руската страна текст на споразумение 12, в което имаше тримесечно удължаване на досегашните документи, но нямаше ангажименти за парафиране и подписване на окончателен и фиксиран договор в някакви срокове. Оставаше да се изчисти единствено искането ни в тримесечния срок да не се започне производството на оборудване за втори корпус с оглед на дискусиите за подмяна на турбината, предвидена в проекта с по-високо ефективна такава. В понеделник г-н Първанов дойде на заседание в кабинета ми да докладва за работата през уикенда със съвсем друг текст, който на практика беше първоначалната руска версия, макар и с едно важно изключение, което беше отпаднало по настояване на вицепремиера Дянков - за ангажимент за подписване на договора до 30 юни, а беше оставено само за парафиране до 1 юни. На това заседание в кабинета ми в понеделник пред целия екип на г-н Красимир Първанов бе изрично забранено да подписва този вариант на споразумението. Във вторник се оказа, че документът е подписан в нарушение на моята заповед, на решение на Съвета на директорите на НЕК и на мненията, изразени в писмен вид по електронна поща от всички членове на Съвета на директорите на БЕХ".

На въпрос трябва ли шефът на НЕК да бъде уволнен Трайков отговори: "Аз имам ясните аргументи, че Първанов е излязъл от правомощията си, не е спазил устава на дружеството и личните ми разпоредби. Имам съвсем ясни аргументи, защо той с поведението си компрометира поста, на който е. Това, което последно чух от министър- председателят е, че той разбира правото ми на претенциите към изпълнителния директор на НЕК".

Министърът все пак декларира, че все още е оптимист страната ни да бъде в състояние да отстоява своите национални интереси. Трайков гарантира откритост по преговорния процес, каквото и да му струва това, и изрази надежда, че диалогът с вицепремиера Симеон Дянков и премиера Борисов ще се подобри с оглед на това случаят и позициите по него да бъдат изяснени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини