От х:

Днес в x:

Не плащаш глобата си на КАТ до месец, отиваш при съдебен изпълнител

Водачите, които не платят глобите си към КАТ в рамките на месец от налагането им, ще бъдат давани на частни съдебни изпълнители, съобщи пред Дарик заместник-началникът на Охранителна полиция комисар Алекси Стратиев. Още седмица ще можем да шофираме към морето без да има опасност да ни заснемат камери. В момента са монтирани устройствата по пътищата към Кулата и Видин. Камерите по шосетата за Варна и Бургас ще бъдат поставени другата седмица.

Около 2 месеца е отнело на КАТ „Пътна полиция" да поднови лицензите на 15-те камери, които са разположени на различни места в страната, съобщи комисар Стратиев. За да се избегнат подобни проблеми за в бъдеще от КАТ се надяват фондът, в който ще влизат средствата от глобите, наложени на заснети с камери нарушители, да заработи по-бързо. Така според заместник-началника на Охранителна полиция до 2-3 години в страната ще може да бъде изградена цялостна система за видеонаблюдение по пътищата. В МВР смятат, че за това са нужни около 400 камери.

Комисар Алекси Стратиев: „В България трябват около 400 такива камери, за съжаление, това налага и доста финансови средства. Ако продължим да търсим минимални средства, за да купуваме единични уреди, това би могло да се случи в рамките на десетки години, през което време ще загиват хора на пътя. Ако успеем да осигурим финансови средства и това да се случи в рамките на 1-2 години, ще бъдат спасени много повече човешки животи".

По около 1000 нарушения на ден в страната заснемат 15-те камери на КАТ. Общо броят на водачите, каращи без да спазват правилата, за година е малко под 300 хиляди, съобщи комисар Стратиев. Вече има водачи, които са били потърсени от съдебни изпълнители, за да заплатят своите глоби към КАТ, допълват от Охранителна полиция. Тъй като в момента схемата за събиране на задълженията е тромава, Дарик научи, че са водени разговори между ръководството на КАТ „Пътна полиция" и Камарата на частните съдебни изпълнители. Така ако водачът не плати глобата си направо, ще бъде даван на съдебния изпълнител, който да я събере по принудителен начин.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини