От х:

Днес в x:

"Белене" пропука кабинета. Преглед на националния печат

„24 часа": Борисов: Шефът на НЕК не е уволнен, предупреждавам Трайков

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". За оставането му на поста е настоял вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Министър-председателят уточни, че отправя последно предупреждение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. „Това ще е последният път, за който на министър Трайков му правя подобна забележка - трети път няма да има", каза Борисов

„Снощи след като отиде и обяви, че ще уволни Първанов, Трайков дойде при мен, направи видеоконферентна връзка със Симеон Дянков и той напоително му обясни как включително и в неделя е викал руската страна, Красимир Първанов и НЕК, и лично е водил преговорите. Обясни му, че на принципа на субординацията на правителството, той като вицепремиер и ресорен на Трайков има право да прави това и Първанов да му докладва и че е груба грешка, че е избързал да говори, преди да е говорил с него", разказа премиерът.

Не се чувствам виновен, каза по-рано днес изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов, цитиран от агенция „Фокус". Той обясни, че сам не би си подал оставката.

Подписаното вчера споразумение 12 е било задължително, иначе НЕК е щяла да отиде на арбитраж. Със споразумението няма никакво обвързване с какво и да е, каза още Първанов. За три месеца ще бъде прегледан въпросът с безопасността на бъдещата атомна централа.

„Ние отначало работим за крайна ясна фиксирана цена за „Белене" и аз никога досега не съм чул от моите служители да се работи за нещо друго", заяви Първанов.

Според него в рамките на следващите три месеца, трябва да се изясни и въпросът с цената на бъдещата централа. „И тук трябва да има ясна позиция какво се прави с проекта. Последно чух премиерът да казва, че проектът ще се прави. Това е политическо решение, а не корпоративно", уточни той.

 

„24 часа": Депутати от ГЕРБ писаха двойки на министри

Депутатите от ГЕРБ ще оценяват анонимно министрите. Всеки от тях е получил списък с имената, срещу които да сложи оценка от 1 до 6. Те били попълнени на заседанието на групата във вторник. Управляващите се събраха за пореден път в станцията на социалното министерство в Кремиковци.

Анкетите вече са събрани и запечатани в пликове, които ще занеса лично на премиера, каза шефът на групата Красимир Велчев. Идеята му била да помогне на Борисов да получи реална представа за отношенията депутати-министри.

В никакъв случай не можем да говорим за натиск за промени в кабинета, просто така премиерът ще си обясни защо работата ни с един министър е добра, а с друг куца, допълни Велчев.

На сбирката той отново поставил въпроса за дисциплината на групата. Тонът му бил доста остър, защото за първи път броят на наказаните достигнал 15 души.

От доста време насам ГЕРБ има вътрешна система за самодисциплина. Критерият не са официалните отсъствия, а участието в гласувания. Така по разпечатките от тях всеки месец депутати биват глобявани с определени суми.

Сред рекордьорите за пореден път се оказал Емил Димитров, който олекнал този път с 1000 лв. Светлин Танчев пък бил санкциониран със 700 лв., въпреки че редовно може да бъде видян в парламента. Най-нередовна се оказала този месец групата от Благоевград - Атанас Камбитов, Георги Икономов и Георги Андонов, които са глобени с по 300-400 лв.

Емил Радев вчера дори не бе разбрал, че е глобен, защото непрекъснато е на заседания на работни групи по определени закони. Не мога за всяко да се обяснявам, все пак ме изпращат там като представител на групата или на правната комисия, коментира той.

 

„Труд": "Белене" пропука кабинета

Русия и България ще подпишат до 1 юни тази година Договор за проектиране, доставка и изграждане (съкратено EPC - engineering, procurement, construction - бел. ред.) за строителството на АЕЦ "Белене", съобщи представител на "Росатом". Тази новина, разпространена във вторник от руската агенция РИА "Новости", взриви мирното политическо всекидневие у нас.

Бушонът

"Уволних изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов. Той е подписал Допълнение № 12 с ангажиращи клаузи извън дадения му мандат. Изрично му забраних да подписва точно този документ", заяви икономическият министър Трайчо Трайков. Според него Първанов е отстъпил от българските интереси, като е поел правнообвързващия ангажимент НЕК да сключи до 1 юни т.г. основния договор за строежа на "Белене". В него ще бъде посочена и крайната цена на новата мощност.

Министърът допълни, че заради огъването пред руските интереси е предал на ДАНС цялата информация по случая с шефа на НЕК.

Подписаните документи за АЕЦ "Белене" бяха съгласувани с ресорния вицепремиер Симеон Дянков, но не и с министър Трайчо Трайков, каза Красимир Първанов. Той поясни, че е получил от Дянков писмено разрешение - "да", по имейла, докато Трайчо Трайков мислел и си траел.

"Аз потърсих Дянков, защото иначе руската страна ни заплашваше с неустойки", каза шефът на НЕК. Руската "Атомстройекспорт" пратила две писма за предстоящ арбитраж. Неустойките щели да са около 980 млн. евро. От тях 300 млн. евро - заради поръчки, вече са възложени на подизпълнителите "Арева", "Сименс" и "Атоменергопроект".

 

„Труд": Брюксел ни наказва за авиоуговорки с Москва

Европейската комисия откри нова наказателна процедура срещу България заради двустранно споразумение между Москва и София в областта на авиационните услуги.

В Брюксел са обезпокоени, че това споразумение може да затрудни равното третиране на европейските авиокомпании и конкуренцията помежду им. От него могат да произтекат такси за прелитане над Сибир, които са в противоречие с антитръстовото законодателство в Евросъюза и оскъпяват азиатските дестинации според съобщението на Еврокомисията.

Министерството на транспорта няма да коментира съобщението на Брюксел, докато не бъде официално уведомено по надлежния ред, казаха от пресцентъра на ведомството на министър Александър Цветков.

Междуправителственото споразумение на България и Русия е свързано с полетите на гражданската авиация. В него е посочено колко и кои авиокомпании имат право да летят над двете страни, времето за полети, както и тарифите за кацане и преминаване.

Наказателни процедури заради подобни двустранни споразумения с Русия вече са в ход срещу 23 други страни от Евросъюза. Вчера освен България писмено предупреждение за санкции получи и Чехия.

 

„Стандарт": Козунакът без яйца

Постен козунак за Великден. Така българинът ще бори кризата по празниците.

Обредни хлябове без яйца и без мляко вече напълниха магазините. Те струват 2,50 лв. за 500 грама и съдържат само брашно, захар, мазнина, набухватели, глутен и подобрители.

Ако в козунака има глезотии като локум, стафиди или орехи, цената му скача на 2,80 лв. за половин килограм. Малко по-скъпи - около 2,99 лв., са великденските сладкиши, които съдържат яйчен меланж или жълтък на прах. Ако в тях има и сухо мляко, 500-грамовата опаковка става 3,50 лв. Искаме ли истински козунаци, трябва да се бръкнем за вносни. Единствено в тях се усеща вкусът, познат от бабините рецепти. Цената им обаче е десетачка.

„Стандарт": Пълна лудница с Белене

Държавата осъмна вчера като в епизод от шоуто "Пълна лудница". Повод за труса по жълтите павета стана разразилият се спор около подписаното споразумение номер 12 за АЕЦ "Белене". "Добре, че не е 13 и не беше петък", шегуваха се зевзеци. Тежките спорове за съдържанието на документа и кой е имал правомощия да го подпише приключиха с последно предупреждение за министъра на икономиката Трайчо Трайков. От вторник вечер той тръбеше, че държавата е предадена. Уволни шефа на НЕК с мотива, че е подписал документ с руснаците във вариант, който му е бил забранен. И се усъмни, че има опасност за националната сигурност.  Премиерът Бойко Борисов обаче укроти страстите. "За втори път, и това ще е последен, правя забележка на министър Трайков. Трети път няма да има", закани се Борисов. Заради скандалите в държавата през последните седмици министърът на икономиката бе отстранен от преговорите с руснаците. "На Трайков му казах: Много държа на теб, сигурно ти е приятно да те сравняват с Бербатов във Фейсбук, но това е колективен спорт. И когато на човека под мен - вицепремиера Симеон Дянков, съм му възложил да контролира, организира и проведе двата преговора с НSBC банк и с руснаците, ти ще се съобразяваш с него", отсече снощи Борисов. Той допълни, че шефът на НЕК Красимир Първанов няма да бъде уволнен, защото за него се е застъпил Дянков.

„Монитор": 50 лева такса за жалба срещу КАТ

Нова съдебна такса от 50 лева ще плащат всички, които решат да жалят акт на КАТ или друг държавен орган. Това е едно от предложенията на магистратите от страната, което ще бъде обсъдено от работна група между Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет. Идеята на съдиите е да се въведе еднократно плащане на такса при обжалване на наказателни постановления. Размерът є ще бъде между 20 и 50 лева. Най-големият брой актове в момента се издават от КАТ и НАП. По сега действащото законодателство всеки може да се обжалва постановлението напълно безплатно.

„Монитор": Варненец ударен с 19 млн. за ток

Напомняне за неплатена сметка за електричество едва не донесе инфаркт за варненеца Иван Илиев. Мъжът, който обитава гарсониера в нова варненска кооперация, получил на рождения си ден сметка за неплатен ток в размер на 19 млн. и 132 лева. В "честитката" от германската компания му напомняли, че е забавил плащането на тока за февруари, и го канят да се издължи с инфарктната сума. За огромния дълг за ток абонатът научава на следващия ден, когато дъщеря му изважда от пощенската кутия писмото на Е.ОН.

„Монитор": US визите падат след влизането ни в Шенген

САЩ ще отменят визовия режим за българите след присъединяването на страната ни в Шенгенското пространство, което се очаква да се случи до края на годината. Това прогнозира вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който е на визита в щатите.

Финансист номер 1 се появи в Сан Диего в понеделник в качеството си на ръководител на портфолиото за сънародниците ни в чужбина. Дянков е първият български държавник, посетил сънародниците ни в Сан Диего, които наброяват по различни данни между 2000 и 5000 души. На срещата си със сънародниците ни той беше категоричен, че US визите ще паднат преди евентуалната смяна на правителството във Вашингтон.

Държавният ковчежник обеща също така повече пари за програмата "Роден език и култура зад граница", чийто бюджет след последното намаляване се стопи от 5 млн. лв. на 2 млн. лв. Той успокои българската общност, че програмата е важна за правителството и тя ще продължи да бъде спонсорирана. Дянков окачестви "Роден език" като един от най-добрите емигрантски проекти в света и затова общността ни в САЩ можела да очаква повече пари за нея още през лятото на тази година.

Вицепремиерът разкри още, че предстои отварянето на консулство във Флорида, тъй като българите трябва да ходят в друг щат, за да се срещнат с представител на държавата ни. Освен това сънародниците ни отвъд Океана вече можели да получават новите си документи за самоличност по пощата, обясни Дянков.

Той не подмина и темата за гласуването. Министърът заяви, че усилено се работи за избори онлайн. За предстоящия вот „2 в1" на 5 места по света българите щели да гласуват по интернет.

 

„Дневник": Проектът "Борисов" за АЕЦ "Белене" продължава без Трайков

Кабинетът Борисов продължава проекта АЕЦ "Белене", като се ангажира със срок за преговори по окончателния договор за строителството на централата. Ангажиментът, поет от изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов и за който министърът на икономиката Трайчо Трайков не знаеше, се оказа съгласуван с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Уволнението на Първанов, поискано от Трайков, беше отменено от Бойко Борисов. Самият Трайков получи "втори и последен" жълт картон от премиера, а депутати от ГЕРБ не изключиха министърът в скоро време да се окаже пътник.

Външният министър Николай Младенов беше единственият, който преди заседанието на правителството защити позицията на Трайков. На самото заседание, според разпространената стенограма, Бойко Борисов се опитва да се дистанцира от решението за "Белене", като в същото време абсолютно неглижира позицията на икономическия си министър.

 

„Сега": Живковия дълг изгладувахме, но Борисовият ще ни зароби

С половин уста премиерът Бойко Борисов изплю камъчето със седмица закъснение: на последния Европейски съвет в Брюксел (24-25 март) е дал принципно съгласие България да поеме политически и финансови ангажименти по пакта "Евро плюс" и свързания с него Европейски механизъм за стабилност (ЕМС). Но за утеха на депутатите и представлявания от тях народ заяви пред парламента: "България ще плаща вноската си едва след като бъдем приети в еврозоната".

„Дума": E.ОN изпрати сметка от 19 млн. лв. на гарсониера

Варненецът Иван Илиев е получил от E.ON рекордната сметка от 19 млн. лв. за гарсониера с площ от 49 кв. м, в която живее.

Мъжът имал рожден ден, но вместо с подарък рано вчера сутринта бременната му дъщеря го посрещнала с плик в ръка, в който била сметката за тока. Но потърпевшият онемял, когато я отворил.

Човекът купил апартамента си преди по-малко от година. Още първата сметка, която платил тогава за новото си жилище, се оказала със сгрешен абонатен номер. От Е.ОN не само че тогава не му върнали парите, а и му изключили тока за неплащане и го накарали да си плати глоба.

За новата грешка на дружеството обаче варненецът дори да иска, няма как да плати. А в писмото от дружеството заплашват, че предстои ново спиране на тока. От централата на Е.ОN успокоили семейството, че "по-всяка вероятност е станала грешка", а касиерката дори признала, че предишния ден е имала друг подобен случай.

"Това би трябвало да означава, че той дължи ток за последните 19 000 години, тоест от Ледниковата епоха насам, другият вариант е да са му прехвърлили сметките на цяла България", заяви зетят на пострадалия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини