От х:

Днес в x:

Доктори дебнат колеги за лекарски грешки. Преглед на националния печат

"Стандарт": Турция вдига АЕЦ на 5 км от Резово

Анкара планира да изгради ядрена централа само на 5 км от границата с България. Това обявиха местни медии, като се позоваха на представители на турското министерство на енергетиката и природните ресурси.
Проектът за нова АЕЦ в турския Тракийски регион е включен в рамките на правителствената програма за развитие на ядрената енергетика. Според в. "Хюриет" плановете са централата да бъде построена край градчето Инеада, в северозападната провинция Къркларели. Селището е разположено само на 5 километра от село Резово, по протежение на което едноименната река минава държавната ни граница с Турция.
Според представители на властите в Анкара Инеада е най-добрият вариант що се отнася до сеизмична безопасност. А и заради близостта до мегаполиса Истанбул, който е само на 270 км. "Турция възнамерява да построи три ядрени централи с обща мощност от 15 хил. мегавата до 2023 г.", заяви представител на министерството. "Подходящите места за третата централа не са много. Инеада изглежда най-доброто", допълни той.

"24 часа": Найденов, Трайков и Караджова с най-много двойки

Трима министри са получили най-много двойки от депутатите от ГЕРБ. Това са Мирослав Найденов, Трайчо Трайков и Нона Караджова, показа проучване на "24 часа" сред избраниците.

Всички от ГЕРБ попълваха анонимни анкети на заседанието на групата си във вторник вечер в станцията на социалното министерство в Кремиковци.

Идеята е на шефа на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Той вече е събрал анкетите в пликове и ще ги даде на Бойко Борисов.

Много от депутатите споделиха вчера, че се надяват така да подскажат на премиера, че са нужни промени в правителството. Красимир Велчев обаче отрича оценките да са един вид натиск към Борисов за промени.

В анкетите срещу името на всеки министър депутатите са поставяли оценки от 1 до 6. Повечето от тях обаче не са разбрали за единицата и масово са писали двойки на онези членове на правителството, от които не са доволни.

"Монитор": Доктори агенти ще пресичат лекарските грешки

Доктори информатори ще има във всяка болница, клиника и дори в спешните центрове. За това ще настоява управителният съвет на Българския лекарски съюз на извънреден събор на съсловната организация, която ще се проведе след седмица, съобщи неговият председател д-р Цветан Райчинов по време на кръгла маса за лекарските грешки, която се състоя в София вчера. На нея освен представители на лекарското съсловие присъстваха и такива от прокуратурата, МВР, депутати, експерти - лекари и членове на пациентските организации.

Идеята е лекарските информатори да изготвят отчет за медицинските грешки и да ги докладват на колегите си от етичната комисия на БЛС.

"Стандарт": Трайков без най-милото

Трайчо Трайков може да остане без най-милото си - енергетиката. Разделяне на икономическото ведомство обмисля премиерът Бойко Борисов, довериха за "Стандарт" източници от изпълкома на ГЕРБ. Идеята била Трайков да запази икономиката и туризма, a енергетиката да мине в ръцете на експерт от НЕК. Със сигурност обаче това няма да е шефът на компанията Красимир Първанов, уточни източникът. В момента управляващите гледат под лупа най-добрите специалисти в НЕК. Все още не било окончателно решено дали енергетиката ще е министерство или агенция.
Висши гербери настоявали пред Борисов да уволни Трайков заради скандала с "Белене". Лично вицепремиерът Симеон Дянков обаче се застъпил за икономическия шеф.

"24 часа": Уорлик: Губите 370 млн. от неработещи роми

370 млн. евро губи България от неучастие на ромите в икономиката. Данните са на Световната банка и бяха цитирани от американския посланик Джеймс Уорлик на лекция "Толерантна среда за ромските общности" във Варненския свободен университет.

"Това е почти колкото държавната субсидия за болниците", каза дипломатът. Според Уорлик голямото решение на въпроса с ромите е образованието. Изборът да крадат, просят и проституират не е техен, а се налага от ниската квалификация и липсата на работа, смята посланикът. Уорлик бил при семейство от Ямбол и там видял модела за приобщаване на ромите. Там бащата работи, а 4 от 6-те му деца ходят на училище.

"Монитор": Касиерки на курс по антитероризъм

Спешно обучение на касиерки и служители е започнало в банковите клонове в цялата страна, показа проверка на „Монитор". Целта е чиновниците да знаят как да действат в критични ситуации като тази в офиса на Инвестбанк в Сливен, при която 6 жени бяха държани 40 часа в плен при опит за обир. Тъй като това беше първият подобен случай у нас, се оказа, че служителите в клоновете не знаят доста важни неща за собствената си сигурност, обясниха експерти. Основен акцент в обучението е разпознаването на потенциалните терористи, похитители или крадци.

„Искаме да ги накараме да са по-бдителни, когато забележат човек, който разговаря небрежно по телефона пред банката, а в същото време оглежда вътре, веднага да уведомяват охраната", обясни пред „Монитор" шефът по сигурността на една от големите банки у нас.

"Стандарт": 100 тома обвинение за Алексей Петров

Прокуратурата успя да събере 100 тома с доказателства срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Продължителното разследване по делото "Октопод" приключва и още този месец се очаква процесът да тръгне в съда.
Петров бе задържан през февруари 2010 г. при мащабна полицейска акция. Точно в 15,10 часа вчера той дойде в Националната следствена служба заедно са адвокатите си Ина Лулчева и Васил Василев. Тримата отидоха при водещия разследването прокурор Светлозар Костов, за да се запознаят с конкретните факти по седемте пункта от обвинителния акт. Бившата барета видимо се зарадва на медиите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини