От х:

Днес в x:

"24 Часа": България изчезва със 7 души в час. Преглед на националния печат

„Стандарт": ДАНС в играта за "Белене".

И ДАНС влиза в играта за "Белене". "Ще помоля премиера да натовари агенцията с разследване дали има заплаха за националната ни сигурност с подписването на споразумението за строежа на централата." Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в извънредна пресконференция. Той свика журналистите на стълбите на ведомството си и дори не изчака всички въпроси, а хукна към "Дондуков" 1 за среща с Борисов. Брифингът бе изненадващо свикан час след като руските медии съобщиха, че България е подписала документите за "Белене". Сутринта пък министър Трайков обясняваше, че проектът за Втора атомна е в юридически вакуум - старото споразумение 11 е изтекло на 31 март, а новото - 12-о, не е подписано. И преговорите продължават и в близките дни. Следобед обаче Трайков разбира, че изпълнителният директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов е парафирал документ със съдържание, което му е било изрично забранено да подписва.

"24 Часа": България изчезва със 7 души в час

С 581 750 души се е стопила България през последните 10 години, показват първите данни на НСИ от преброяването. Намалението на населението е с 0,7% годишно, което прави средно по 7 души на час. Българите са 7 351 234, а от тях само 27 на сто живеят на село. София има официално 1 359 520 жители, показаха още данните на НСИ. Това са хората, които са посочили, че живеят в столицата, обясниха от статистиката. Общо близо една трета от населението на България живее в големите градове, основно в София и Пловдив. 7 351 234 са българите в момента, сочат първоначалните резултати.

„Новинар": 6 милиона аборта у нас за последните 50 години

През изминалите 50 години у нас са извършени между 5 и 6 милиона аборта. Това сочат данните на Дружеството по акушерство и Асоциацията по семейно планиране и сексуално здраве. „За тези 50 години България е загубила около 5-6 милиона деца", заяви проф. Стоимен Иванов и обясни, че проблемът е изключително сериозен. Според експертите това пряко влияе на демографската ситуация у нас. Кризата отдавна е преминала към демографска катастрофа, посочи от своя страна проф. Тодор Чернев.
Въпреки това от двете организации отчитат двоен спад на абортите у нас. Ако от 2000 до 2001 г. извършените аборти са стигнали близо 70 000, то през последните две години този брой е намалял значително. През миналата година те са вече близо 37 000. Много повече са абортите сред младите и непълнолетни момичета, отколкото сред по-възрастните жени. Лекарите дори посочиха, че в една от водещите болници в София през миналата година са извършени около 550 легални аборти, от които 335 на млади момичета.

 „Стандарт": Режат минималната заплата

Да няма минимална работна заплата, а минимална часова ставка за плащане. Това предложи вчера председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя настоя за широка дискусия по темата за отпадането на минималната заплата и въвеждането на ставки за почасов труд.
"В целия свят е така и по този начин и работещите, и работодателите имат възможност за гъвкаво планиране на труда. Ако се въведе плащането на час с минимална ставка, то всеки може да прецени дали да наеме допълнителен персонал в по-натоварените дни или ако е работник, да потърси работа и на друго място", посочи Стоянова. По думите й, най-ниската стойност на почасовата работа може да се изчисли по формулата: минималната работна заплата, делена на осем, колкото са и часовете за работа според Кодекса на труда. Според сметките излиза, че на час всеки ще изработва по 30 лева. Стоянова допълни, че така ще се облекчи състоянието на сектори като леката промишленост. Ставките за всеки бранш също може да са различни, обясниха още от ГЕРБ.

„Дума": Венцислав Върбанов невинен по всички обвинения

След близо десетгодишна съдебна сага бившият земеделски министър Венцислав Върбанов бе обявен за невинен по всички обвинения. Близо час вчера състав на Софийския градски съд чете присъдата.
Върбанов, бивш министър в кабинета на Иван Костов, бе подсъдим по общо 9 обвинения. Повечето бяха за безстопанственост. Делото тръгна през 2007 година.
Покуратурата обвини Върбанов, че в качеството си на министър на земеделието умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и не е упражнил достатъчно контрол върху дейността на фонда, с което е причинил щети в размер на 87 845 000 лв.
Според държавното обвинение, като министър на земеделието във второто правителството на Иван Костов Върбанов умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на ДФ "Земеделие" и е отпускал субсидии, без в договорите да са посочени основанията за субсидирането.

„Труд": Последни аплодисменти за Георги Русев

Храмът "Св. Седмочисленици" се оказа тесен за дошлите да се сбогуват с актьора Георги Русев във вторник по обяд. С аплодисменти, каквито се полагат на най-големите, приятели, колеги и почитатели изпратиха в последния му път Георги Русев. Малко преди това столичният храм "Св. Седмочисленици" се оказа малък за стотиците, дошли да се сбогуват с актьора. Сред тях бяха партньорите му от "Оркестър без име" Павел Поппандов, Георги Мамалев, Филип Трифонов... колегите му от сцената Татяна Лолова, Илка Зафирова, Стефан Данаилов, по-младите звезди на родния театър Валери Йорданов, Чочо Попйорданов, Иван Ласкин, Стефка Янорова, сценаристите Владо Даверов, Георги Мишев и много други.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини