От х:

Днес в x:

LOL, OMG и <3 в Оксфордския речник

В Големия Оксфордски речник (Oxford English Dictionary Online) влязоха OMG ("Oh my God") и LOL ("laughing out loud"), както и „изразът”  <3, който означава "обичам".

Употребата на OMG ("о боже мой") и LOL ("голям смях") вече е надхвърлила границите на мрежата и се разпростира в печатни издания и писменния език. Освен това първата употреба на OMG в писмо е документирана през 1917 год в лична кореспонденция. LOL пък се употребявало през 60-те години на 20 век, но в смисъл „мила старица” ("little old lady").

Интересно е включването на символа <3 – съставителите на OED го дефинират заменящ глаголя "обичам" и още като "глаголна форма на думата `сърце`".

LOL, OMG и <3 са поредните символи от жаргона на мрежата, които попадат в Оксфордския речник. Той вече включва IMHO ("in my humble opinion - по мое скромно мнение"), TMI ("too much information - твърде много информация") и BFF ("best friends forever – най-добри приятели завинаги").

През август 2010 год. издателите на Големия Оксфордски речник се отказаха да го печатат на хартия. Годишният абонамент за  ползването на онлайн версията OED е 240 паунда (около 372 USD) за британците, в САЩ e досъпен за 295 USD.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини