От х:

Днес в x:

Показват на казахстанския посланик родопски юрти

С хляб и сол, родопски песни и гайда днес в чепеларското село Забърдо посрещат посланика на Казахстан у нас Тимертай Избастин.

Кметът на селото с най-много туристически атракции през последните години Валентин Черпоков, лично ще му покаже родопската въртележка за влюбени, както и фонтана в центъра на селцето с цветовете на трибагреника.

Като част от програмата за представяне на историята и забележителностите на живописното планинско селце, Негово превъзходителство ще разгледа природния феномен „Чудните мостове.”

Височайшата визитата на посланика на една от най-богатите на природни залежи държава, е за да се запознае с проекта за строителство на прабългарски юрти в околностите на селото.

Вече е започнала работата по строителството на бъдещата туристическа атракция и се изгражда цяло прабългарско селище от юрти.

Съвременните макети на древните къщи са в реални размери и са изработени в Стара Загора. Според Черпоков прабългарското селище от юрти ще готово до месец юни. Най-големите ще са високи 7 метра и широки 11м. и досущ ще наподобяват подвижния дом на дедите ни.

Древни предания разказват, че в околностите на Забърдо има няколко енергийни полета, които зареждат човек с феноменална сила. Някогашните местни мъже, основали селото, били толкова силни, че с лекота мятали на гръб до 200-300кг, а силата черпели от земните енергийни полета наоколо.

За да бъде атракцията съпроводена и с енергиен баланс за туристите, юртите ще се разположат именно в тези места, издава тайната кметът.

Шатрите, наподобяващи пирамида, зареждат тялото с положителна енергия, тонизират човек и могат да лекуват дори болести. В тях млади семейства ще могат дори да планират пола на бебето си, ако желаят да го заченат в съоръженията.

Според Черпоков посланикът на азиатската държава е бил силно впечатлен от проекта и за решил да го види на място.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини