От х:

Днес в x:

Вдигат паметник на бежанците в Хасково

Красимира Узунова (в средата) представи макетите за паметника

Паметник на тракийските и македонските бежанци ще бъде издигнат в Хасково. Мемориалът ще бъде изсечен от камък от скулптора Иван Парасков. Ще бъде висок 1.80 метра и широк 1.40 метра. Това съобщи на брифинг Красимира Узунова, която е в управителния съвет на Тракийското дружество. Инициативата на организацията е съвместна с ВМРО-НИЕ. Три са проектите, предложени от хасковския творец. Във всички присъстват ръцете, като символ на загрижеността и подкрепата на хасковлии, приели безрезервно бежанците, коментира идеята Красимира Узунова.

Тракийците търсят място в града, където паметникът да бъде поставен. Отправено е питане дали това може да стане в реконструираната Градска градина.

Дружествота е подготвило концерт по повод Деня на Тракия на 26 март, информира още Узунова. Празничният концер обаче е насрочен за утре от 17.30 часа. На площад „Свобода“ ще танцуват ансамбъл „Китна Тракия“ и фолклорна група „Тракийска дъга“. В програмата участват още народният певец Тодор Кожухаров и трио „Рокива“.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини