От х:

Днес в x:

Либийската армия обяви прекратяване на огъня

Говорителят на либийската армия обяви ново прекратяване на огъня в кампанията по потушаване на въоръженото въстание в страната.

Това стана на фона на международните въздушни нападения, които най-вероятно ще продължат втора поредна нощ, предаде АФП.

До всички части на либийските въоръжени сили е изпратена заповед да спазват прекратяване на огъня от 21 часа.

Освен това в реч по държавната телевизия официалният говорител на либийското правителство Ал Шариф призова либийските граждани да вземат участие в мирен поход от Триполи към град Бенгази.

Само минути по-рано сенаторът-републиканец Джон Маккейн заяви, че САЩ не трябва да се ограничават с унищожаването на либийската ритивовъздушна отбрана.

"Барак Обама изчака прекалено много. Но сега сме длъжни да подкрепим решението му и усилията, които нашите военни смятат да предприемат. Въпреки това аз съжалявам, че не действахме по-бързо”, посочи той. Според Маккейн по-решителните действия на САЩ биха могли да отслабят властта на Кадафи.

Според него сега войските на коалицията трябва да разрушат всички обекти на либийските военноморски сили в допълнение към ликвидирането на системите за противоракетна отбрана и комуникацията.

В подкрепа на тезата, че САЩ и коалиционните войски планират нанасянето на нови ракетни удари по Либия, въпреки спирането на огъня от страна на силите на Кадафи, се изказа и високопоставен източник в Пентагона, цитиран от радио „Ехото на Москва”.

"Операцията продължава. Аз очаквам нанасянето на нови удари”, посочи източникът, пожелал анонимност.

До момента силите на коалицията изстреляха по обекти на либийската противовъздушна отбрана 110 крилати ракети. В центъра на Триполи либийските ПВО водеха масиран противовъздушен огън.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пък заяви, че се надява либийската армия да спази обещанието си за прекратяване на огъня.

"Искрено се надявам и призовавам либийските власти да спазят даденото обещание, тъй като нападенията срещу цивилното население продължават. Това обещание трябва да бъде спазено и потвърдено”, подчерта той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини