От х:

Днес в x:

Кадафи въоръжава над един милион души

Либийското правителство ще раздаде оръжие на над един милион мъже и жени през следващите няколко часа, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщение на държавната агенция Джана.

Междувременно либийски здравни власти съобщават, че 64 души са загинали при въздушните удари, нанесени от западната коалиция.

По-рано Муамар Кадафи заяви, че Либия е готова за дълга война. Той обеща, че ще се бори за цялата територия на страната.

"Няма да позволим на враговете да ни победят, вече сме побеждавали италианците”, каза Кадафи в аудиозапис, излъчен по либийската държавна телевизия.

Самолети на многонационалната коалиция, подела от снощи операция в Либия, пък възобновиха ударите си по обекти в страната. Това твърди телевизия Ал Джазира, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Подробности кои са целите на тези удари не се съобщават. По-рано днес телевизия Си Би Ес, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС, съобщи, че три американски бомбардировача В-2 стелт са хвърлили 40 бомби по-голямо летище в Либия. Франс прес уточни, че става дума за удар срещу голяма военновъздушна либийска база, но не съобщи коя.

Същевременно американски военни самолети са били и на разузнавателна мисия над Либия, за да набележат цели за разрушаване, допълва Франс прес. Операцията започна вчера след срещата на върха за Либия в Париж. Първо френски самолети започнаха да прелитат над африканската страна, а после нанесоха удари по танкове и бронирани машини на силите на Кадафи.

Около 20 самолета са се включили още вчера във въздушната част на операцията. Британски бомбардировачи Торнадо също са участвали в ударите, като са изстреляли крилати ракети Стормшадоу.

Същинската част на операцията обаче започна в 19 часа по Гринуич, когато между 110 и 112 крилати ракети Томахок бяха изстреляли по цели в Либия от американски бойни кораби и подводници в района. Ракетите са били насочени срещу двайсетина обекта, сред които системи на противовъздушната отбрана и стратегически комуникационни възли, припомня Франс прес. Тази нощ удари е имало по Триполи, Бенгази, Сирт, Зуара, Тобрук, Мисурата, Адждабия, припомня ИТАР-ТАСС.

Заради ударите системите за противовъздушна отбрана на Триполи се задействаха малко след полунощ по Гринуич, а привърженици на Кадафи образуваха жив щит около резиденцията му в силно укрепения комплекс Баб ал Азизия в покрайнините на столицата. Според Франс прес всички обстреляни цели през нощта са били по средиземноморското крайбрежие. По-рано днес британски медии, цитирани от руската информационна агенция, съобщиха, че операцията ще бъде в три фази, като първата е срещу 31 обекта от противовъздушната отбрана на Либия.

Пентагонът обяви, че американската част от операцията ще се казва Odyssey Down. Според Франс прес това би трябвало да се превежда като Зората на Одисей. Според американски медии точният превод е Одисея на зората. Британската част на операцията се казва Ellamy /Елами/.

В интервю за телевизия Ен Би Си пък адмирал Майкъл Мълън, председателят на Съвета на началник щабовете на САЩ, увери, че силите САЩ и на техните съюзници са успели да обособят зона, забранена за полети над Либия и да спрат офанзива на либийските сили срещу опозиционерите в Бенгази, предаде Ройтерс. Той поясни, че не е получил информация за убити цивилни при операцията от снощи и каза, че повечето от ударите са извадили от строя противовъздушната отбрана на Кадафи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини