От х:

Днес в x:

Дизелът поевтинява с 20 стотинки. Преглед на националния печат

„24 часа": Няма хора за посланици - все ченгета

Списъкът с новите посланици на България, който трябваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се нуждае от спешни корекции.

До този неприятен извод стигнаха в Министерството на външните работи вчера, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало. В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция "Човешки ресурси" Иван Василев.

Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление (ВГУ) на ДС.

Комисията по досиетата обаче оповести вчера, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ - контраразузнаването на комунистическа България. Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира.

В момента ръководството на министерството е объркано и не може да преецени коя е по-голямата беля - това, че действащият посланик е бил кадрови офицер, или тъжният факт, че новият, който трябва да измие образа на България, е бил към същата служба, но на много по-ниско ниво, коментира вчера източник от Външно.

Според високопоставения дипломат, пожелал анонимност, в цялата история имало и трагикомичен елемент, защото определеният за посланик в Унгария Иван Василев носел агентурен псевдоним Будапеща.

Под това название той бил известен на работещите в Трети отдел на ВГУ от 1986 г., когато бил вербуван от оперативния работник Георги Ненов до закриването на делото му през 1990 г.

Иван Василев стана шеф на т.нар. дирекция "Кадри" във Външно на 2 февруари 2009 г.

 

„24 часа": Стари кметове и депутати в битката наесен

Не по-рано от юни ще е ясно кои са основните претенденти за кметове в страната. Дори в София единствено БСП е сигурна в претендента си за "Московска" 33 - Георги Кадиев. Срещу кого от ГЕРБ обаче червеният кандидат ще мери сили, е рано да се прогнозира. Засега най-вероятно е Бойко Борисов да поиска втори мандат за Йорданка Фандъкова. Загадка е и бъдещият кандидат на сините.

Слухове пратиха кмета на Варна. Кирил Йорданов за посланик в Лозана или Виена. От ГЕРБ му предложили дипломатическа служба, за да го отстранят като конкурент на вота. "Откакто съм кмет, ме пращат посланик. Който е завършил немската гимназия, вижте на какви хубави места го канят", иронично коментира Йорданов. Ако се яви отново на избори, той най-вероятно ще получи силна подкрепа от ДПС. Местният лидер Янко Станев е председател на финансовата комисия в общинския съвет и сериозно стои зад Йорданов.

БСП пък за първи път ще прави вътрешнопартийни избори за своя кандидат. Не е тайна за никого, че ексшефът на общинарите Борислав Гуцанов гледа към кметството отдавна. Въпреки че беше зрелищно арестуван в акция "Медузите", той не се е отказал от амбициите си. Близо година след задържането му ход на делото не е даден.

Журналистът Димитър Кунев най-вероятно ще е кандидат за кмет на "Нова сила". "Атака" и ВМРО-НИЕ също ще издигат свои кандидати.

 

„Труд": НСО вече стреля на пътя

Гардовете от Националната служба за охрана (НСО), които пазят президента, премиера и шефа на парламента, получиха право да стрелят по автомобили, когато има истинска опасност за живота на управниците.

Това регламентира Наредба за условията и реда за осъществяване на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, и контрола над тях в НСО, която правителството прие. В чл. 48, ал. 2, т. 1 е записано, че "при изпълнение на служебните си задължения служителите на НСО използват оръжие и за спиране на транспортно средство чрез неговото повреждане, когато водачът му създава реална заплаха за безопасността на охраняваните лица или обекти или възниква опасност за живота и здравето на хора".

 

„Труд": Доходи от трудов договор също ще се обявяват

Има случаи, в които дори и хора, работещи на трудов договор, са длъжни да подадат данъчна декларация. За това предупредиха от Националната агенция за приходите. Задължението се прилага за доходите от 2010 г., върху които се плащат данъци през тази година.

Според Закона за облагане на доходите на физическите лица декларации не подават гражданите, които до 31 декември 2010 г. са имали само един работодател. Той съответно е определил и внесъл пълния размер на годишния данък до 31 януари 2011 г.

 

„Стандарт": Япония се изнася

Япония се изнася. Паника завладя Страната на изгряващото слънце, след като властите признаха, че не са подали пълна информация за изтичането на радиация от "Фукушима". Нови взривове в централата засилват вероятността реакторите да са се пропукали.

Токио опустя заради преселението. Хората от районите на бедствието пък масово започнаха да бягат към вътрешността на страната или в чужбина. По-заможните дори даваха по $265 000 за чартъри до Австралия и Хонконг.

Да помогнем на Япония, призоваха българите във Фейсбук. Разград обяви, че предоставя свободни домове и вили. В знак на съпричастност столичани окичиха с оригами жерав японската вишна пред Светия синод.

Котоошу пък дари на пострадалите храна, вода и пари.

„Стандарт": Три стъпки за евтини горива

Горивата у нас могат да поевтинеят с до 15-20 стотинки, ако се приложат три мерки. За въвеждането им кабинетът ще поиска одобрение от Брюксел. Това стана ясно след срещата на превозвачите с вицепремиера Симеон Дянков и министрите Трайчо Трайков и Александър Цветков. Предложените три идеи, които трябва да спрат протестите по бензиностанции и кръстовища, бяха огласени от Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Първата мярка е да отпадне изискването за наличието на биокомпонента в горивата. Сега този процент е 3 за биодизела, а за бензина още не е въведен. Според превозвачите, ако това условие отпадне, цената ще може да се намали с около 6-7 стотинки. Досега оскъпяването от въвеждането на биодизела е с 5,3 стотинки на литър.

„Монитор": Фирми търгуват с трудов стаж

Находчиви измамници вече предлагат да си купим трудов стаж срещу заплащане. Това обяви вчера шефката на НОИ Христина Митрева. След отпадането на точковата система има много хора, на които не им достигат до 5 г. стаж, за да стигнат пенсия. Заради това различни фирми организирали търговия с фалшиви документи за липсващите години. Според шефката на НОИ част от тях са регистрирани в столичния квартал „Факултета" или пък на фиктивни адреси. В същото време те представяли трудови договори, срещу които НОИ е трябвало да изплаща обезщетения за болест, безработица или майчинство.

В пловдивско село например са изплатени болнични по 5 трудови договора на продавачи, без там да има изобщо магазин. Напоследък са засечени и измами с обезщетенията при фалити на фирмите, които вече са увеличени на 1000 лв.

 

„Монитор": Дизелът поевтинява с 20 стотинки

Между 15 и 20 стотинки ще поевтинее литър дизел, след като се приемат предложенията, които обсъдиха вчера при премиера Бойко Борисов представителите на браншовите организации на превозвачите, търговците на горива и правителството. Това стана ясно след срещата, която се проведе в Министерския съвет.

Цената на горивата може да се свие в две посоки ще падне с 15 стотинки, ако се премахне биокомпонентът в дизела, а други 5 стотинки ще бъдат спестени при намаление резервът на вносителите на гориво, като тежестта да се раздели между вносителите и държавата. Това уточни Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Трета опция за коригиране на цената предвижда да се освободи от акциз биокомпонентът, ако не бъде одобрено в ЕК нашето желание за изключване на растителните масла от конвенционалните горива дори временно. До следващия вторник правителството ще даде конкретен отговор на предложенията, уточни вицепремиерът Симеон Дянков. В началото на разговорите при премиера финансовият министър е казал, че не си заслужава да се коментират две теми - акциз и ДДС, понеже акцизът е заложен в договореностите с ЕС още през 2004 г. и той се увеличава по схема от 2005 г. до 2013 г., а ДДС се връща на фирмите. Още днес Дянков ще бъде в Брюксел на среща с еврокомисаря по данъците и акцизите Алгирдас Шемета. Двамата ще разговарят по възможностите за промяна на складовите наличности и при биогоривата.

 

„Монитор": Трагедията в Япония отдавна предизвестена

Редица източници и експерти са предсказали опасността от земетресение с магнитуд от около 10 по Рихтер през тази година край японските острови.

Още през 1997 г. руски учени са прогнозирали сегашното разрушително земетресение в Япония, публикувайки статия в сп.  "Трудове на професорския клуб на ЮНЕСКО" ("Труды профессорского клуба ЮНЕСКО"), и са известили за това властите в Страната на изгряващото слънце, съобщи за РИА Новости Валерий Абрамов, доктор по геолого-минералогически науки от Руската академия на науките.

"Прогнозата за най-разрушителното земетресение в Япония беше публикувана в  списанието още през 1997 година. Ние предсказвахме, че през 2011 г. в района Канто ще има серия от трусове с магнитуд от 10-а степен и по-голям. Именно тази част на страната бе подложена на най-силно разрушение" - каза Абрамов.

В потвърждение на думите  си той представи броя на списанието от 1997 година. В него наистина има резултати от изследване, според което през 2011 година в Япония ще има мощно земетресение.

"През пролетта на 2006 г. генералното консулство на Япония във Владивосток поиска резултатите от нашите изследвания с прогнози на земетресението. През май същата година аз им  предадох всички материали. Не знам как са били използвани те" - казва руският учен. Той подчерта, че през същата 2006 г. на 3 май в Япония е имало относително силно земетресение, което според учените е било предвестник на събитията от 2011 година. За тази си хипотеза руските учени също са информирали сътрудници  на  японското консулство. "Знаейки за земетресението предварително, японските власти можеха да предотвратят част от щетите.

 

„Дневник": Експеримент постави лекарствата на 120 хил. онкоболни под въпрос

Лекарствата на над 120 хил. онкоболни са под въпрос заради експеримент с осигуряването на тези медикаменти. Не до 1 март, както беше обещано, а през късната пролет и дори лятото специализираните болници и диспансери за лечение на болни от рак ще са приключили с търговете за лекарства, показа проверка на "Дневник". И болниците, и здравното министерство обещават, че до избора на доставчици медикаменти за пациентите ще има.

Оптимизмът им засега не се оправдава от фактите - само две седмици след старта на новата схема за доставки пациенти вече се оплакват от липсата им. "Зачестяват сериозните проблеми и вече има случаи на прекратена терапия при няколко пациенти с онкологични заболявания, а това може да е фатално за тях", каза и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

 

„Сега": НСО вече ще може и да стреля по опасни коли и животни

Гардовете на Националната служба за охрана (НСО) ще могат да стрелят по автомобили, ако преценят, че водачите им създават реална опасност за охраняваните държавни мъже. Позволява се и използване на оръжие за защита при нападение от опасни животни. Това предвижда одобрената вчера от кабинета наредба за дейностите, свързани с оръжия, боеприпаси и взривни вещества в НСО.

Стрелбата по автомобили ще има за цел единствено увреждане и спиране на опасното транспортно средство, пише в наредбата. Но изобщо не е ясно как служителите ще преценяват, че съответните коли и водачи създават "реална опасност за охраняваните лица" или пък животните са "опасни".

Правителството не обяви какво налага да се дават тези правомощия на служителите на НСО. Не са известни сериозни инциденти с охранявани лица, които да изискват предоставянето на извънредни правомощия. Не е известно да има предизвикани сблъсъци от превозно средство или внезапно изпречило се опасно животно на пътя или по време на лов.

 

„Дума": Нови абсурди по магистрала "Тракия"

Още скандални заключения на експерти изскочиха около строителството на Лот 2 от магистрала "Тракия". При част от пробите на пепелта от основата на пътя тя е изпаднала във "втечнена консистенция", което е изключено за основа на каквато и да е пътна настилка. В мнението на експертите от УАСГ се казва още, че сгурията се влага в Зона Б, без да се използва стабилизатор. Това пък означава, че скелетът на насипа ще е много слаб и няма да издържи натоварването от тежкотоварни автомобили, което се очаква за един магистрален път.

За още едно нарушение алармираха от опозицията. Има информация, че в Зона А от същия участък между Стара и Нова Загора се насипва почва от речни корита. Въпреки че фирма "Трейс" е заявила, че ще използва материал от собствени кариери. В същото време обаче изпълнителят товари и полага пръст от корита, които са собственост на известния кримигерой Йосиф Йосифов-Йоско. Същият, който преди седмица катастрофира жестоко, защото шофираше мъртво пиян. Йоско освен това е обвиняем за наркотрафик и бе разследван за убийството на Самоковеца.

Ако фирма "Трейс" не ползва собствените си кариери за материал, това означава, че пести и от концесионна такса и ощетява бюджетите на държавата и общините.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини